Novine u kragujevačkom gradskom saobraćaju

Izvor: RTS, 17.Sep.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novine u kragujevačkom gradskom saobraćaju

U javnom gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Kragujevca od 1. septembra primenjuje se novi red vožnje sa 30 odsto više linija i polazaka. Putnicima je u autobusima sada dostupan besplatan internet, ugrađeni su uređaji sa zvučnom najavom stajališta, a od prvog oktobra biće još novina.
Kragujevac je univerzitetski centar sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve više stanovnika, zbog čega bi se očekivalo da raste i broj onih koji koriste gradski prevoz. Međutim, nije tako.
U borbi za putnike i povratak poverenja, Gradska agencija za saobraćaj odlučila je da uvede novine i osavremeni vozila. Za sada su to unifore za vozače, klima-uređaji u svim vozilima postoje, dostupan besplatni internet, kamere za video-nadzor i uređaji sa zvučnom najavom autobuskog stajališta.
I to nije sve, ističe Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj:
"To su brojači za putnike koje možda neće odmah razumeti, jer su to samo senzori koji njima ništa ne znače, ali mnogo nam pomažu u podešavanju sistema. Znaćemo tačno koliko je putnika ušlo, koliko ih je izašlo na kom stajalištu, pošto postoji dži-pi-es sistem." 
Biće preuređeno i 814 gradskih i prigradskih stajališta, sva imaju imena kako bi putnici preko displeja u autobusu dobili adekvatno obaveštenje o svakoj stanici prevoza koji koriste.
Putnici su prijatno iznenađeni novinama u gradskom prevozu. Jedini problem, kako kažu u Gradskoj agenciji za saobraćaj, jeste to što za 68 vozila nema dovoljno vozača.
Direktor Gradske agencije za saobraćaj Dušan Obradović poziva sve Kragujevčane koji misle da mogu da rade taj posao da pokušaju:
"Svi koji već imaju C kategoriju, makar dve godine iskustva i više od 24 godine starosti, i milse da mogu da rade taj posao, treba da polože D kategoriju." 
Studija razvoja gradskog prevoza preporučuje i novi način plaćanja, kao što je "Bus plus" u Beogradu, sa karticom koja će obezbediti razne popuste.
Podsećamo da svi učenici osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu imaju besplatne karte za prevoz.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.