Novi ekološki projekti za mlade

Izvor: Šumadija Press, 30.Sep.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ekološki projekti za mlade

Udruženje Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj uz podršku Grada Kragujevca i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje dva ekološka projekta.

To su projekti “Reakcija – reciklažna akcija“ i “Integracija mladih sa poremećajem u ponašanju kroz vršnjački grupu“, koji su predstavljeni u Skupštini grada.

Bave se veoma aktuelnom temom podizanja ekološke svesti. Još jedna veoma važna činjenica je ciljna grupa projekta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << a to je mlađa populacija i to što uključuje veliki broj učesnika.

– Projekat “Reakcija – reciklažna akcija“ pokazuje veoma visok stepen održivosti – rekao je Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj i istakao da lokalna samouprava na više polja radi i više ciljnih grupa utiče na podizanje ekološke svesti, podsećajući na zakazanu međunarodnu konferenciju o ulozi lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena koja će 1. oktobra biti održana u Kragujevcu.

Projekat “Reakcija – reciklažna akcija“ trajaće do 15. novembra a aktivnostima uključuje mališane iz predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola. Projekat se odnosi na prikupljanje, reciklažu papira i upravljanje otpadom. Direktni korisnici projekta su 300 učenika iz 10 osnovnih škola i 150 dece predškolskog uzrasta, dok će učenici srednjih škola proći obuku reciklaže. Projektom je uključena kupovina 40 žičanih kontejnera koji po završetku projekta ostaju ustanovama.

Projekat “Integracija mladih sa problemom u ponašanju kroz vršnjačku grupu“ uključuje mlade koji su na evidenciji Centra za socijalni rad “Solidarnost“. Partneri organizaciji Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj na projektusu i Prva tehnička škola i Eko-park Ilina voda.

– U naredna četiri meseca projekat će nizom radionica okupiti mlade sa problemom u ponašanju i na taj način pokušaćemo da ih kroz vršnjačku grupu koja je naš medij za plasiranje ideja vratimo u društveno priznate tokove – objašnjava Jasmina Čobanović, predstavnica ove organizacije, koordinatorka projekta.

To je visokosocijalni senzibilisan projekat što znači da nema masovni karakter ali će se kao prevencija u zajednici osetiti kroz nekoliko godina. Donator Organizacije je švajcarska organizacija za međunarodni razvoj koja je prepoznala važnost i podržala ovu ideju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.