Novi ciklus grantova za razvoj seoskog turizma

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Mar.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ciklus grantova za razvoj seoskog turizma

Grad Kragujevac će i ove godine dodeliti grantove za podsticaj razvoju seoskog turizma. Tim povodom, Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu i Snežana Milosavljević, direktorka Gradske turističke organizacije «Kragujevac», posetili su seosko domaćinstvo «Rujevica» u Drači koje predstavlja uspešan primer bavljenja seoskim turizmom. Ovoj poseti prisustvovalo je desetak seoskih domaćina koji su zainteresovani za korišćenje grantova.

Kada smo se pre 2 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << opredelili da započnemo posao u oblasti seoskog turizma, izabrali smo Draču kao idealnu destinaciju koja toliko toga nudi, a na nama je samo da iskoristimo to što nam je priroda ovog predela pružila. Naše domaćinstvo se nalazi na 50 ari uređenog dvorišta. Kada smo ga uređivali vodili smo računa da stvorimo ambijent u kome mogu da uživaju i deca i odrasli, tako da imamo jedno lepo sređeno dečije igralište, sa toboganima, trombolinma i mini fudbalskim igralištem, a za odrasle to je restoran sa vidikovcem u kome organizujemo proslave, rođendane sa degustacijom domaćih vina iz sopstvene proizvodnje i specijalitetima domaće kuhinje - kaže Marija Dimitrijević koja je sa suprugom Ivanom vlasnica seoskog domaćinstva «Rujevica».

U okviru domaćinstva je adaptirana kuća iz 1938. godine sa dva apartmana. Zahvaljujući grantu koji su dobili od grada 2014. godine, uredili su kuhinju u ovoj kući. U okviru kuće se nalazi i vinski podrum u okviru koga su izložena vina koja sami proizvode. U planu je izgradnja većeg vinskog podruma i širenje proizvodnje. Na površini od 5ha, Dimitrijevići uzgajaju 6 sorti vinove loze. Planovi su da vina koja sami proizvedu prodaju «na kućnom pragu».

Ovo domaćinstvo koje smo obišli danas u Drači ostavilo je na mene jak utisak što nam daje potvrdu da i dalje treba da nastavimo sa podsticajima u oblasti razvoja seoskog turizma. Ove godine smo izdvojili 1,2 miliona dinara za podsticaj seoskog turizma, vrednost pojedinačnog granta je 240 000 dinara. Konkurs je koncipiran kao i prošlog puta, dva granta su namenjena domaćinstvima koj se već bave seoskim turizmom, a tri granta su namenjena novim domaćinima koji tek nameravaju da započnu da se bave ovom delatnošću - kaže Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu.

Tekst konkursa se nalazi na sajtu grada Kragujevca, a rok za prijavu zainteresovanih domaćinstva je 6. april. Podršku u izradi poslovnog plana pružiće Gradska uprava za privredu i Biznis inovacioni centar.

Zadatak lokalne samouprave je i da radi na unapređenju infrastrukture kako bi na najbolji način bili iskorišćeni turistički potencijali ovog kraja.

- Domaćini nisu sami u ovoj priči. Domaćini su zajedno sa Gradskom turističkom organizacijom i lokalnom samoupravom na istom zadatku, da u narednim godinama dovedemo što veći broj turista u Kragujevac i povećamo broj noćenja - istakao je Jekić.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.