Nove kategorije za povlašćeni prevoz u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Nov.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove kategorije za povlašćeni prevoz u Kragujevcu

Na jedanaestoj redovnoj sednici Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, razmatran je Nacrt odluke o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada Kragujevca. Ovom odlukom će, prema rečima dr Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, biti preciznije uređen način ostvarivanja i korišćenja prava na prevoz.

Uz već definisane povlašćene kategorije stanovništva koje imaju mogućnost korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << javnog gradskog prevoza, što je obuhvaćeno prethodnom odlukom, prvi put će pravo na besplatan prevoz moći da ostvare i pratioci osoba sa invaliditetom, uz posedovanje personalizovane mesečne odnosno godišnje karte ili nepersonalizovane godišnje karte.

Nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i penzioneri do 65 godina starosti moći će da ostvare ovo pravo uz sopstveno učešće od 50%. Više od 2500 porodica u Kragujevcu koje su korisnici prava novčane socijalne pomoći imaće mogućnost da mesečnu kartu za prevoz dobiju uz sopstveno učešće od 30%.

Poštujući principe nediskiminacije, na transparentan i efikasan način, lokalna samouprva želi da omogući građanima korišćenje povlašćene vožnje na teritoriji grada, u dogovoru sa Gradskom agencijom za saobraćaj. Grad osluškuje potrebe svih kategorija osoba sa invaliditetom u skladu sa definisanim prioritetima u ostvarivanju svih prava po Lokalnom akcionom planu za osobe sa invaliditetom, istakla je dr Gordana Damnjanović.

Savet se, u saradnji sa resornim gradskim upravama, bavi aktuelnim temama koje su veoma važne u ostvarivanju potreba članova udruženja, i zbog toga nam je veoma važan kontinuitet u održavanju sednica. Moram da istaknem da je, kroz saradnju sa gradom i podršku institucija, učinjen značajan pomak ka unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, rekao je Milan Stošić predsednik Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Na Dnevnom redu sednice Saveta bilo je i razmatranje predloga programa povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.