Niske temperature odnele dva života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niske temperature odnele dva života

BEOGRAD, KRAGUJEVAC -

Prva žrtva hladnoće i niskih temperatura u opštini Kuršumlija je Biserka Milenković (50) iz planinskog sela Prevetica, koju je suprug jutros na kilometar i po od porodične kuće, pronašao zavejanu u snegu. Druga žrtva Spasoje Nikolić kod Topole.

Biserku je suprug Dragoljub pronašao jutros, na kilometar i po od kuće na planini, smrznutu i zavejanu u snegu, potvrđeno je nezvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agenciji Beta.

Kako je agenciji Beta rekao suprug stradale, Biserka je juče prepodne otišla u susedno selo Orlovac da pomogne jednom starijem bolesnom bračnom paru u kućnim poslovima, a u kasnim popodnevnim krenula ka svojoj kući.

On pretpostavlja da nije uspela da stigne kući zbog jakog snega i oluje.

Slučaj je prijavio policiji, koja, zajedno sa istražnim sudijom još pokušava da se probije do sela, što je otežano zbog velikih snežnih nanosa i nepristupačnog terena.

U Kuršumliji su poslednjih dana bile obilne snežne padavine a temperature su dostizale i minus 20 stepeni.

Beživotno telo Spasoja Nikolića (71) pronađeno je danas u snegu na području Topole, izjavio je Tanjugu Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Nikolić je rekao da je reč o osobi koja je bila psihički obolela, a koja se uputila sama u šetnju. Prema njegovim rečima, telo je pronađeno 300 metara od kuće u snegu oko 10.30 časova bez znakova života, pošto je prethodno stigla dojava da je ta osoba nestala.

Izbavljen čovek iz zavejanog sela kod Prokuplja

Meštanin zavejanog planinskog sela Pasjača, udaljenog 15 kilometara od Prokuplja, izbavljen je danas iz snega na temperaturi od minus 15 stepeni Celzijusa, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju Srđan Mitrović.

Mitrović je rekao da je Lj.M. (62) imao promrzline i da je prebačen u prokupačku bolnicu, gde je posle ukazane pomoći došao svesti i njegovo stanje je stabilno.

Njega su komšije rano jutros pronašle u snegu bez svesti, a spasioci su se posle dojave meštana probili kroz zavejane seoske puteve do sela Pasjača na minus 15 stepeni i preuzeli onesvešćenog promrzlog čoveka.

On još ne može da govori, pa nije jasno kako se našao u snegu niti koliko je ležao dok ga nisu pronašle komšije.

Mitrović je rekao da i pored toga što su svi regionalni i lokalni putevi u opštini Prokuplje prohodni za saobraćaj, ipak ima zavejanih sela u planinskom delu opštine u kojima živi nekoliko desetina uglavnom starijih meštana.

Mitrović je najavio da će Odeljenje za vanredne situacije i službom za čišćenje puteva tokom naredna dva dana očistiti i te zavejane seoske puteve.

Zbog leda 80 povređenih

Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra u Kragujevcu javilo se u poslednjih nekoliko dana oko 80 pacijenata, koji su se povredili prilikom pada na snegu i ledu, izjavila je danas portparolka Kliničkog centra Vanja Đorđević.

Ona je agenciji Beta rekla da je situacija "bolja nego što se očekivalo s obzirom na vremenske uslove".

"Tokom vikenda javilo se oko 50 pacijenata, dok se juče i danas kada su u Kragujevcu zabeležene najniže temperature, a za lekarsku pomoć obratilo 30 pacijenata", rekla je Đorđević.

Ona je navela da je najveći broj pacijenata imao kontuzije, odnosno, povrede od udara zbog pada, kao i prelome ruku i nogu.

Prema recima Đorđevićeve, nije bilo težih povreda, pa je pomoć u najvećem broju slučajeva ukazana ambulantno, bez zadržavanja pacijenata na Klinici.

U Kragujevcu je danas u sedam sati izmerena temperatura vazduha od 24 stepena ispod nule i to je najhladniji dan ove zime.

Juče ujutru Kragujevac je sa izmerenih 23 stepena ispod nule bio najhladniji grad u Srbiji.

Vanredna situacija u 14 opština

U 14 opština u Srbiji i dalje je na snazi vanredna situacija, izjavio je danas načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić i istakao da će novi sneg koji se najavljuje otežati situaciju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas Tanjugu da zbog snežnih padavina i niskih temperatura ostaje na snazi vanredno stanje u 14 opština i da je na području Užica juče u toku evakuacije preminuo jedan bolesnik.

On je istakao da se svakog dana obavi po desetak spasilačkih akcija i da je juče evakuisan bolesnik, koji je u toku prevoza preminuo na teritoriji Užica, ali ne zbog posledica smrzavanja nego zbog zdravstvenog problema.

Govoreći o potrazi za dve osobe koje su nestale u smetovima, Marić je rekao da je veoma teška potraga zato što se ona radi pomoću mehanizacije i neophodno je raščistiti sneg tako da će i ta akcija potrajati i novi sneg će je učiniti teškom.

Sibirska zima u Crnoj Gori

Sibirska zima stigla je i u Crnu Goru , a najniža temperatura, minus 20 stepeni, jutros je izmerena u Pljevljima i na Žabljaku.

Veoma hladno je i u Kolašinu, gde je jutarnja temperatura vazduha iznosila minus 13 stepeni.

Najtopliji grad u Crnoj Gori jutros je bio Bar, sa plus četiri stepena. U Herceg Novom je izmerena samo nula stepeni,a u Podgorici minus dva .

Meteorolozi su od srede najavili snežne padavine u većem delu Crne Gore, kao i olujne vetrove.

Sneg je do visine i do dva metra već napadao na području Durmitora, a beli pokrivač je debeo i u Kolašinu, Rožajama, Pljevljima, Plavu i na području mojkovačke opštine.

Trenutno se traga za jednom muškom osobom u selu Vrapče, opština Medveđa, za koju se sumnja da nije živa zbog velikog mraza i niske temperature. Druga osoba nestala je na području Suvobora.

Marić je rekao da je danas nešto bolja prohodnost na putevima, jer je juče bilo manje padavina, ali da je na snazi i dalje vanredna situacija u 14 opština i da će to vanredno stanje potrajati u svim tim opštinama, jer se najavljuju nove padavine.

Upitan o snabdevanju strujom za oko 200 domaćinstava u Bajinoj Bašti i Crnoj Travi, Marić je odgovorio da su ekipe EPS-a na terenu i da očekuje da se snabdevanje strujom normalizuje, da ima sporadičnih nestanaka električne energije i da se taj sistem brzo vraća u funkciju.

Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije su angažovani na dostavljanju pomoći bolesnim osobama i njihovom prevozu do zdravstvenih ustanova i takvih akcija je bilo više od 60 od Božića do danas, rekao je Marić.

Spasao kučiće iz snega posle pet dana

Gvozden Petrović (68) iz Brajića, na planini Suvobor, uspeo je da posle pet dana spasi svoja dva psa koji su bili zavejani u snežnom nanosu višem od dva metra.

Kako je Petrović danas izjavio za agenciju Beta, mećava je pse uhvatila u blizini kuće i psi terijeri, koji se u jamama bore sa lisicama, nisu uspeli da se izvuku ispod snega, gde su ostali pet dana bez vode i hrane.

"Ne pamtim ovakvu snežnu mećavu, a ja sam prvo krenuo da zbrinjavam goveda, ovce i svinje, dok sam za pse mislio da su se negde sklonili, da čekaju da se sve stiša i da se pojave ispred kuće", naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, treći dan pošto su psi nestali čuo je njihovo cviljenje, pa je sa suprugom Gvozdenjom (65) krenuo da razgrće sneg što mu je oduzelo ceo dan jer nije mogao da locira gde su psi.

Posle duge borbe sa snegom bračni par je sledećeg dana uspeo da otkopa kučiće koji su bili čvrsto zgrčeni jedno uz drugo.

Marić je rekao da postoji mogućnost povećanja snežnog pokrivača i da bi nove padavine pogoršale stanje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija.

On je savetovao ljudima koji žive u ugroženim opštinama, posebno starijima, da nikako ne napuštaju svoja domaćinstva i da bilo koju pomoć potraže preko mesnih zajednica, odnosno opštinskih štabova za vanredne situacije, najbliže vatrogasno-spasilačke jedinice pozivanjem broja 93.

Marić je rekao da postoji mogućnost da se u akcijama spasavanja ponovo pojavi problem nafte, iako je vlada opredelila određenu količinu za tu namenu.

Seoska domaćinstva se pripremaju za zimu nabavkom hrane, a uvek postoji opcija evakuacije ako budu znatnije ugroženi ljudski životi i to je na opštinskim štabovima za vanredne situacije da svakodnevno procenjuju, rekao je Marić i izrazio nadu da do toga neće doći osim u slučaju bolesti.

Marić je upozorio da bi eventualno naglo otopljavanje potencijalno moglo da dovede do bujičnih poplava kojih je u Srbiji bilo puno u proteklih nekoliko godina.

Prošle godine je sa lokalnim samoupravama u ugroženim mestima urađeno je na preventivi i čišćenju kanala, tako da je stanje bolje nego što je bilo ranijih godina, dodao je Marić.

Nikolić je istakao da se odvija i akcija spasavanja ljudi na području Ivanjice gde je pomoć potrebna za više lica.

Jedna starija osoba, kojoj je potrebna zdravstvena nega, već je evakuisana, ali bi i čovek na području Ivanjice u selu Komatina koji je sinoć sekirom sebi naneo povredu kada je sekao drvo trebalo hitno da se zbrine.

Nikolić je objasnio da problem u toj akciji predstavlja sneg koji je visok metar i po do dva metra zbog kojeg je nemoguće brzo probiti put.

U akciju je uključen i helikopter koji zbog nepristupačnog terena ne može da se spusti, rekao je Nikolić i izrazio nadu da će se uskoro naći rešenje za evakuaciju te osobe.

Nikolić je rekao da bi u toku dana morale da se evakuišu i spasu još dve porodice sa decom koje su u prethodna dva dana ostale zavejane u svojim vikendicama koje su sada bez hrane.

On je rekao da je u toku prepodneva nešto posle 10 časova stigla dojava o životno ugroženoj muškoj osobi starosti oko 50 godina u selu Pasjača na području Prokuplja.

Vatrogasci i spasioci sa jednim vozilom i jedna kola hitne pomoći stigli su do te osobe i prevezli je do zdravstvenog centra tako da je ta osoba zbrinuta, rekao je Nikolić.

On je dodao da je iz Policijske uprave u Leskovcu oko 11.30 sati upućena informacija da je u selu u okolini Leskovca ugrožena starija muška osoba kojoj je potrebno ukazati medicinsku pomoć, ali da ta akcija još traje.

Nikolić je izrazio nadu da će nadležne ekipe uskoro uspeti da dođu do te osobe.

On je rekao da još uvek traje potraga za dve osobe nestale u smetovima, koja neće stati dok se one ne pronađu.

Pripadnici Druge brigade pomažu zavejanim selima

Sa devet mašina i pratećim ljudstvom pripadnici Druge brigade kopnene Vojske Srbije pomažu u raščišćavanju puteva na području Prijepolja, Ivanjice, Sjenice i Nove Varoši, a njima su se priključile i dve ekipe sa mehanizacijom iz garnizona u Požarevcu.

Oficir za odnose sa javnošću Druge brigade, čije je sedište u Kraljevu, poručnik Ivan Obreza, rekao je Tanjugu da su pripadnici te jedinice do sada raščistili 470 kilometara zavejanih puteva.

Pored toga, vojska pruža pomoć štabovima za vanredne situacije u tim opštinama u evakuaciji ugroženih građana.

"Temperature su vrlo niske, teško pokrećemo mehanizaciju, ali dajemo sve od sebe da pomognemo ljudima u zavejanim selima", istakao je poručnik Obreza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve žrtve nevremena, ima još nestalih

Izvor: Mondo, 31.Jan.2012

U snegu pronađeno beživotno telo Spasoja Nikolića kod Topole. U opštini Kuršumlija od posledica smrzavanja preminula Biserka Milenković iz sela Prevetica. Potraga za još dvoje nestalih.

Nastavak na Mondo...

SMRZLA SE NA PUTU DO KUĆE

Izvor: Kurir, 31.Jan.2012

Biserku Milenković iz planinskog sela Prevetica suprug Dragoljub je pronašao jutros, na kilometar i po od kuće na planini, smrznutu i zavejanu u snegu..KURŠUMLIJA - Prva žrtva hladnoće i niskih temperetura u opštini Kuršumlija je Biserka Milenković (50) iz planinskog sela Prevetica, koju je...

Nastavak na Kurir...

Sibirske hladnoće u Srbiji uzele četiri žrtve

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 02:00

BEOGRAD - Sibirske hladnoće u Srbiji uzele su prve žrtve. Beživotno telo Spasoja Nikolića (71) pronađeno je juče u snegu na području Topole. Telo je pronađeno 300 metara od kuće u snegu bez znakova života pošto je prethodno stigla dojava da je Nikolić nestao. Prva žrtva hladnoće i niskih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.