Niko nije znao za torte sa deponije

Izvor: B92, 04.Jan.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nije znao za torte sa deponije

Policija, tužilaštvo i Gradska uprava Kragujevca nisu odmah bili obavešteni o krađi 18.000 torti sa deponije u Jovanovcu koja se dogodila 24. decembra.

Za čitav slučaj slučajno je saznao gradonačelnik Radomir Nikolić 2. januara, rečeno je na zajedničkoj konferenciji prvog čoveka Kragujevca i načelnika Policijske uprave Gorana Živkovića.

I gradonačelnik i načelnik policije rekli su da su, prema dokumentaciji Čistoće, torte uništene na deponiji, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po snimcima koje su zabeležile videokamere tog javnog komunalnog preduzeća, one su odvežene sa deponije i to kamionima Čistoće.

Apel: Ne jedite torte

Radomir Nikolić apelovao je ponovo na građane da ne upotrebljavaju torte koje su se na crnom tržištu prodavale po ceni od 50, 150 ili 200 dinara.

Torte su inače, na deponiju dovezene na uništenje, jer se proizvodjaču pokvarila hladnjača, a u tom trenutku još im nije bio istekao rok trajanja.

Gradonačelnik je kazao da je reč o organizovanoj grupi koja je torte odvezla sa deponije svesno ugorožavajući zdravlje ljudi, jer su se našle u vanpijačnoj prodaji, a zamerio je i direktoru Čistoće Dejanu Raoniću što ga o tome nije obavestio iako je znao 26. decembra da su torte odvežene sa deponije.

Podsetivši da je gradsko veće formiralo komisiju kako bi se utvrdila odgovornost svih koji su učestvovali u odvoženju torti sa deponije, Nikolić je rekao da ne razume da su ljudi time ugrozili živote onih koji su te torte kupovali na, kako je rekao, sumnjivim mestima i po sumnjivim cenama.

Na pitanje novinara da li će Grad smeniti direktora Čistoće, Nikolić je odgovorio da je to pitanje za Nadzorni odbor i komisiju i da nova vlast u Kragujevcu poštuje izbor direktora na konkursu, kao i da će odgovarati svako u nizu ko je odgovoran za to što te torte nisu uništene kako je naložio veterinarski inspektor.

Načelnik Policijske uprave je rekao da policija od juče intenzivno radi na utvrdjivanju odgovornosti i da je kako je rekao, reč o presedanu imajući u vidu da policija o tome nije bila obaveštena, kao ni tužilaštvo.

Snimak krađe torti

Policija je u saradnji sa tužilaštvom počela predistražne radnje u vezi sa neispravnim tortama koje su se našle na crnom trzištu u Kragujevcu, rekao je načelnik Policijske uprave u tom gradu Goran Živković. Živković je novinarima rekao da će posao biti otežan jer policija nije blagovremeno bila obaveštena o tom slučaju pa je "izgubljeno" više od nedelju dana. Na konferenciji za novinare prikazan je snimak koji su zabeležile kamere na deponiji, na kome se vidi da su sporne torte kamionima izvežene sa deponije istog dana ubrzo nakon što su donete na deponiju.

"To što je direktor JKP na sednici Gradskog veća rekao da je reč o organizovanoj grupi, a o tome nije obavestio policiju je presedan", kazao je Živković i dodao da će svi za koji se utvrdi da su odgovorni, biti procesuirani.

Pomenute torte proizvodi renomirana kragujevačka firma koja izvozi isljučivo u zemlje zapadne Evrope i kako se čulo na današnoj konferenciji, ona je ispoštvala sve procedure i odgovornost te firme ne postoji, jer joj je veterinarska služba naložila uništenje torti i one su odmah odvezene na gradsku deponiju.

Prema rečima Nikolića i Živkovića, sat vremena nakon što su torte stigle na deponiju, one su kamionima sa nje i odvožene.

Direktor javno-komunalnog preduzeća "Čistoća" Dejan Raonić juče je Tanjugu rekao da je oko 18.000 torti odneto sa deponije u noći izmedju 24. i 25. decembra, kao i da je na tu deponiju dovezena količina od 13.260 kilograma torti.

Ceo slucaj se još uvek istražuje u JKP "Čistoca". Kada se bude utvrdila odgovornost, protiv određenih radnika biće podneta krivična

prijava.


"Fizička lica su znosila torte. Kamionima, privatnim vozilima. Ko je organizovao, to je sada u postupku istrage, naše interne istrage u firmi. Suspendvano je deset radnika, iz

službe obezbeđenja i službe deponovanja otpada i podeljeno još osam upozorenja pred otkaz. Ko je tačno učestvovao u toj organizaciji, to je

već predmet istrage", kaže Dejan Raonić, direktor JKP "Čistoca".

Za sada nisu evidentirani slučajevi trovanja, ali i dalje postoji mogućnost za tim, jer budj daje kasne alergijske reakcije.

"Moguće posledice bi bile toksoinfekcija, odnosno trovanje hranom sa učestalim tečnim stolicama, povišenom temperaturom i nagonom za povraćanjem. S obzirom da su bile i plesni, mogle bi se javiti i reakcije teške alergije na penicilin s obzirom da takve plesni proizvode i penicilin", kaže Aleksandar Količković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoc.

Foto: James Petts / Flickr.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.