Nastavak saradnje i prijateljstva između Kragujevca i Trenčina

Izvor: Kragujevac.rs, 08.Jun.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak saradnje i prijateljstva između Kragujevca i Trenčina

Grad Kragujevac i Grad Trenčin u Slovačkoj imaju intenzivnu saradnju i prijateljske odnose koji datiraju od 1974. godine kada je potpisan Ugovor o prijateljstvu i saradnji. Danas su u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, u prisustvu delegacije Ambasade Republike Slovačke u Beogradu predvođenu Nj. E. Dagmar Repčekovom i predstavnika Gradskog veća,  predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović i gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Trenčina Rihard Ribniček, potpisali su Memorandum o nastavku saradnje.

Ovo je godina jubileja i za Slovačku republiku jer se navršava sto godina od stvaranja Čehoslovačke republike i uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kraljevinom SHS. Pored toga, naša dva naroda i države povezuju i istorijski događaji iz Prvog svetskog rata i žrtve vojnika koje nas obavezuju da ne zaboravimo besmislenost rata. Na takvim čvrstim i dugotrajnim prijateljskim odnosima moguće je uspostaviti mnoge vidove saradnje. Drago mi je gradovi Kragujevac i Trenčin žele da obnove i uspostave moderniju saradnju. Na jesen je planirana slovačka investiciona misija koja će posetiti gradove u Srbiji, a stručnjaci iz oblasti mašinstva, autoindustrije i ekologije posetili bi i grad Kragujevac, rekla je Nj. E. Dagmar Repčekova.

U godini značajnog jubileja u kojoj se obeležava dva veka od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne srpske države imamo i druge važne događaje a jedan od njih je i potpisivanje Memoranduma o nastavku saradnje sa gradom Trenčinom posle 44 godine. Naša dva grada neguju kvalitetne prijateljske odnose nešto manje od pola veka, a jako dobru saradnju imamo i sa Ambasadom Slovačke u Srbiji. Povezala su nas stradanja u Prvom svetskom ratu i s pijetetom gledamo na žrtve stradalih slovačkih vojnika. Dugogodišnja saradnja realizovana je do sada u oblasti kulture i obrazovanja, ali tu saradnju želimo da nastavimo i proširimo na oblast privrede, oblast malih i srednjih preduzeća po čemu je Slovačka naročito poznata, istakao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Gradonačelnik Trenčina Rihard Ribniček je istakao da je Kragujevac jedan od najznačajnijih gradova sa kojima Trenčin ima saradnju i da postoji veliko interesovanje da se, sada, nakon zvanično potpisanog dokumenta o njenom nastavku, ta saradnja proširi i na druge oblasti.

Naši gradovi su veoma bliski i godinama se međusobno veoma poštujemo. U Trenčinu je podignuta srpska kapela i svake godine obeležavamo sećanje na žrtve rata i odajemo poštu srpskim vojnicima. Pored toga, naše odnose negujemo kroz kulturne aktivnosti i jako su dobri, ocenio je gradonačelnik Trenčina Rihard Ribniček. S jedne strane postoji politika koja je jako važna ali s druge, mnogo su važniji odnosi koji postoje između ljudi.

Nakon prijema i potpisivanja memoranduma delegacija Slovačke obišla je Narodni muzej, Muzej “21. oktobar“ i položili su vence kraj Spomenika streljanim Slovacima i kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.