Najavljuju proteste i tužbu zbog privatizacije TP Srbija

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljuju proteste i tužbu zbog privatizacije TP "Srbija"

Samostalni sindikat Trgovinskog preduzeća (TP) "Srbija" u Kragujevcu najavljuje za iduću sedmicu proteste ukoliko poslodavac "Delez Srbija" ne ispuni njihove zahteve, a u toj kompaniji Tanjugu je rečeno da su zaposleni na vreme obavešteni o odluci da se to preduzeće zatvori.

"Delez Srbija" je prošle sedmice saopštila da će 14. decembra zatvoriti četiri prodavnice i magacin u Kragujevcu zbog gubitaka u poslovanju, a 102 radnika proglasiti tehnološkim viškom, uz isplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakonskih otpremnina, koje iznose 70 evra po godini staža.

U toj kompaniji su istakli da će svi zaposleni biti tretirani na jednak način i u skladu sa zakonom.

- Tražimo od poslodavca da otpremnine budu 300 evra po godini staža, tražimo isplatu naknada za topli obrok koje nam duguju, naknade za prevoz, jubilarne nagrade, kao i program za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju na tržištu rada - rekao je Tanjugu predstavnik Samostalnog sindikata Dragan Marković.

On je naveo da je Sindikat dopis sa zahtevima poslodavcu poslao 26. novembra ostavljajući rok od pet dana da se o njima izjasni, posle čega će, kako je naglasio, uslediti protesti ukoliko odgovor bude negativan, ali podnošenje tužbe protiv odgovornih, zbog kako je rekao, sumnjive privatizacije TP "Srbija".

Marković podseća da je TP "Srbija" na aukciji u septembru 2007. godina kupila sekretarica beogradske advokatske kancelarije Ana Petković i to kao fizičko lice, i da je TP "Srbija" potom postalo deo "Delta Maksija".

Kako podsećaju u "Delezeu Srbija", ta belgijska kompanija je pri preuzimanju "Delta Maksi" prošle godine preuzela i društvo TP "Srbija" iz Kragujevca, kao deo ukupnog paketa.

"Praktično od tog trenutka, više od godinu i po dana, mi redovno isplaćujemo plate zaposlenima u TP Srbija i istovremeno analiziramo produktivnost ova četiri objekta koja se nalaze u Kragujevcu", ukazali su u toj kompaniji i dodali da su analize pokazale da za ove prodavnice ne postoji moguhnost prebacivanja u neki od postojećih formata "Delezea".

Kako su objasnili, zbog toga je doneta odluka da se TP "Srbija" zatvori, odnosno sve četiri prodavnice i da se ukida potreba za magacinom i direkcijom ovog preduzeća, a samim tim 102 zaposlena su proglašena tehnološkim viškom.

U "Delezeu Srbija" napominju da će prodavnice biti otvorene do 14. decembra, a ugovori zaposlenih će važiti do 16. decembra, a plan je da otpremine budu isplaćene u roku važenja ugovora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.