Najavljen program obeležavanja svetskog Dana porodice

Izvor: Kragujevac.rs, 11.Maj.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljen program obeležavanja svetskog Dana porodice

Povodom međunarodnog Dana porodice koji se obeležava 15. maja, grad Kragujevac će u saradnji sa partnerskim ustanovama i organizacijama, od 15. do 21. maja organizovati niz aktivnosti posvećenih unapređenju položaja porodice i razvoju svesti o njenom značaju.

Na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave program obeležavanja danas su najavili Snežana Stevanović, direktorka Centra za pružanje usluga socijale zaštite “Kneginja Ljubica”, Gordana Petronijević >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu, a u ime grada Kragujevca govorila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Obeležavanje Međunarodnog dana porodice u našem gradu ima dugu tradiciju koju negujemo zahvaljujući međusobnom poverenju, povezanosti i partnerstvu sa institucijama, ustanovama, organizacijama i udruženjima koja učestvuju u osmišljavanju i realizaciji programa obeležavanja. Aktivnosti koje sprovodimo su prilika da se tokom čitave nedelje podsetimo da treba da vodimo brigu o svojim roditeljima i da ih pozovemo da oni vode brigu o svojoj deci. Imajući u vidu da je ove godine svetski Dan zdravlja bio posvećen depresiji, a koja je danas sve učestalija i predstavlja odraz neke duge tuge koju čovek nosi u sebi, porodica treba da bude mesto okupljanja, sreće, poverenja i pružene ruke, što je najbolja prevencija depresiji, kazala je dr Gordana Damnjanović. Govoreći o uslugama socijalne zaštite dr Damnjanović je rekla da je puno srećnih porodica, ali da ima i onih koje su pogođene dugogodišnjom nemaštinom, različitim faktorima rizika i nasiljem. Zadatak lokalne samouprave je da unapredi kvalitet života porodicama, a porodicama koje su u riziku pruži svu moguću podršku, tako da je pored usluga koje pruža republika, grad Kragujevac razvio lepezu svojih socijalnih usluga i efikasno ih realzuje.

Ove godine obeležavanju Dana porodice, priključilo se 14 aktivnih učesnika koji će kroz tribine, predavanja, radionice, predstave pokušati da doprinesu razvoju svesti o značaju porodice. U vrtićima ustanova za decu “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“ svakodnevno će biti održavane radionice u kojima će učestvovati i rodtelji, u O.Š. 21. oktobar biće organizovana radionica za osmake “Beba da ili ne“ a za sve razrede “Pismo članu porodice“, dok će u Prvoj tehničkoj školi biti održana radionica “Društvene igre u porodici“. U Udrženju hranitelja “Čuperak“ biće organizovan okrugli sto na temu “Podrška zapošljavaju mladih bez roditeljskog staranja i deci koja izlaze iz sistema školstva ili hraniteljstva“, a UG “Oaza sigurnosti“ u Centru “Kneginja Ljubica“ za roditelje dece koja su u Dnevnom boravku organizuje radionicu “Transgeneracijski prenos nasilja“. Prva aktivnost u okviru obeležavanja međunarodnog dana porodice biće održana u ponedeljak, kada će biti dodeljene nagrade za najbolje likovne i literarne radove na konkursu povodom 15. maja.

Za nagrađenu decu i njihove roditelje, Gradska turistička organizacija Kragujevca 21. maja organizuje izlet u Gornju Sabantu u domaćinstvo “Kočin konak“, gde će im se pridružiti profesionalci i animatori iz agencije “SuperMama“.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.