Najavljen Simpozijum “Tretman traumatizovanih u masovnim nesrećama“

Izvor: Kragujevac.rs, 08.Jun.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljen Simpozijum “Tretman traumatizovanih u masovnim nesrećama“

U Kragujevcu će 9. i 10. juna biti održan dvodnevni Simpozijum na temu “Tretman traumatizovanih u masovnim nesrećama“ koji uz podršku lokalne samouprave organizuju Srpsko lekarsko društvo-Okružna podružnica i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

Imajući u vidu da ovo nije obična zdravstvena delatnost, a da su brzina, znanje, stručnost, efikasnost i bezbedno pružanje pomoći u kratkom vremenskom intervalu veoma važni u vremenu u kome smo suočeni sa elementarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << nepogodama i migratornim procesima, grad Kragujevac prepoznao je značaj edukacije zdravstvenih radnika za adekvatnu i efikasnu reakciju u ovakvim situacijama, i zato je finansijski podržao Simpozijum, kazala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja na konferenciji za medije u zgradi Grada. Ovaj Simpozijum je i prilika da pokažemo da smo spremni da adekvatno reagujemo i da smo grad koji ima organizovane i uvezane sve službe na primarnom nivou koje dejstvuju u vanrednim situacijama, dodala je Damnjanović.

Prvi dan Simpozijuma posvećen je hospitalnom, a drugi dan prehospitalnom zbrinjavanju traumatizovanih u masovnim nesrećama. Svoja znanja i iskustvo učesnicima će preneti 28 lekara i osam medicinskih sestara, a predviđena je i združena pokazna vežba u kojoj će učestvovati Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, jedinice Vatrogasne brigade i MUP-a Policijske uprave, kao i Sektor za vanredne situacije Šumadijskog okruga RS.

Drago nam je što su organizatori Simpozijuma prepoznali Sektor za vanredne situacije kao deo sistema zaštite i spasavanja, i što ćemo biti u prilici da pokažemo kako zajedno na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga i grada Kragujevca, funkcionišu naše službe, a  prikazaćemo i našu specijalizovanu jedinicu civilne zaštite koja je delovala u martovskim poplavama, rekao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija prepoznala je traumu kao jedan od glavnih izazova u funkcionisanju sistema zdravstvene zaštite svake države, a EU kontinuirano 20 godina sprovodi preventivne mere na smanjenu broja nastradalih u masovnim nesrećama i saobraćajnom traumatizmu. Prema podacima koje je na konferenciji predočio dr Aleksandar Kličković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, smrtnost je za tih 20 godina smanjena za 20 %, a računa se da u narednom periodu, poboljšanjem urgentnog zdravstvenog sistema i obukom timova za brzo delovanje, smrtnost može da se smanji za dodatnih 30%. Naučni skup koji se organizuje u Kragujevcu, upravo i ima za cilj da kroz bolju organizaciju i koordinaciju zajedničkih službi poboljšamo delovanje i dovedemo do smanjenja smrtnosti u ovakvim situacijama, naveo je dr Kličković.

Pored obuke lekara i medicinskih tehničara, i postizanja bolje sinhronizacije službi koje reaguju u masovnim nesrećama, doc. prim. dr Dragan Milojević, kao inicijator ovog skupa, očekuje da će on dovesti i do umrežavanja u zatvoreni kodirani tetra sistem, gde su jednim pritiskom na taster svi obavešteni o masovnoj nesreći, a koji za sada imaju samo Beograd i Sremska Mitrovica.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.