Nagrada gradu Kragujevcu za razvoj pristupačnosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom

Izvor: Kragujevac.rs, 13.Apr.2017, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada gradu Kragujevcu za razvoj pristupačnosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom

Grad Kragujevac je dobitnik nagrade za sveobuhvatno delovanje na razvoju pristupačnosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom na svojoj teritoriji u 2016. godini, na osnovu odluke konkursne komisije, a po javnom pozivu koji je početkom februara raspisao Zaštitnik građana u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije za dodelu nagradama gradovima i opštinama u Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Srbiji koji su u 2016. godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji.

Na ovaj način, pored dodele navedene nagrade, Zaštitnik građana je želeo da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou. Među projektima koji su preporučili Kragujevac, svakako je Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“, donacija Delta fondacije, koji svojim kvalitetom i spektrom usluga i smeštajnim kapacitetima predstavljaju važnu podršku osobama sa invaliditetom, saradnja sa udruženjima i organizacijama osoba sa invaliditetom u cilju unapređenja položaja i kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu, projekat “Asistent u porodici“ u okviru koga je obezbeđena pomoć u kući i podrška osobama sa autizmom i njihovim porodicama, inkluzivne radionice znakovnog jezika za decu osnovnoškolskog uzrasta “Rukama do svetlosti“, odnosno obuke kasnije oslepelih lica, članova organizacija, uključivanje u program obuke na Brajevom pismu, izgradnja pristupnih rampi na objektima institucija kulture i zdravstvene zaštite na teritoriji grada Kragujevca, kulturne inkluzije, odnosno digitalizacije istorijsko umetničkih zbirki i izrada Virtuelne prezentacije stalne postavke Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Ovo je veliko priznanje za naš rad u oblasti pristupačnosti i dostupnosti usluga u oblasti socijalne zaštite, ali ne samo to, nego i u oblasti inkluzije. Još uvek nismo učinili sve. Još uvek ima prostora za napredovanje. Meni je izuzetno drago da grad Kragujevac ima organizovan prevoz za osobe sa invaliditetom, specijalno kombi vozilo, ali s obzirom na to da su potrebe veće, ove godine ulazimo u nabavku još jednog vozila. Postoje i dalje barijere koje su vezane za korišćenje gradskog prevoza, to su niskopodni autobusi. U užem gradskom jezgru postoji dostupnost autobuskih stajališta osobama sa invaliditetom, ali i dalje postoje institucije koje nisu učinile svoje objekte dostupnim osobama sa invaliditetom i to je ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu -  kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na navedeni Javni poziv se prijavilo 22 grada i opština. Nakon analize pristiglih prijava, konkursna komisija je sačinila listu gradova i opština koji su ušli u uži izbor za dodelu nagrada, obišla ove lokalne samouprave gde je u neposrednom kontaktu sa predstavnicima lokalne samouprave i korisnicima, i na osnovu uvida u sprovedene projekte, donela odluku da nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2016. godini dobiju gradovi Kragujevac, Pirot i Niš.

Posebna priznanja dobili su i grad Užice - za kreativnost u razvoju pristupačnosti, grad Kruševac, opštine Bujanovac i Svilajinac - za entuzijazam u razvoju pristupačnosti i grad Novi Pazar - za institucionalnu podršku socijalnom modelu invaliditeta.

Nagrade će biti svečano uručene 21. aprila 2017.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.