Nacionalni dan bez duvanskog dima

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Jan.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Program obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u organizaciji Instituta za javno zdravlje Kragujevac uz partnersku pomoć zdravstvenih i obrazovnih ustanova i podršku grada Kragujevca počinje već od sutra kada će se u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava raditi ispitivanje plućne funkcije spirometrijskim testom.

Do centralne manifestacije, koja će se održati 30. januara u TC Delta parku, predstavnici zdravstvenih institucija posetiće učenike osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << škola i predškolskih ustanova, održati predavanja o pušenju u Crvenom krstu, pušači će moći da u stomatološkoj ordinaciji na Aerodromu obave pregled a u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja Instituta za javno zdravlje, 29. januara biće održana otvorena vrata Savetovališta za sve. Tim povodom u zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici ovih institucija govorili o uticaju duvanskog dima na zdravlje čoveka i prevenciji pušenja.

O sistemskim aktivnostima lokalne samouprave, Gradske uprave za zdravstvo i socijalna pitanja i podršci zdravstvenih i obrazovnih ustanova u borbi protiv pušenja i prevenciji bolesti zavisnosti govorila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja ističući da jedino saradnja relevantnih institucija može dati rezultate.  

Savetovalište za odvikavanje od pušenja na Institutu za javno zdravlje ove godine obeležava pet godina rada tokom kojih je, rekao je na konferenciji Miloš Radosavljević, koordinator Savetovališta, član stručne republičke komisije za kontrolu duvana, na godišnjem nivou zabeleženo do 30 odsto odviknutih pušača a u poslednjih godinu dana od 59 pušača koji su se javili za stručnu pomoć odvikavanja,14 je uspešno ostavilo pušenje.

Dom zdravlja je ustanova koja se bavi primarnom prevencijom što predstavlja prvi korak u radu svakog lekara i prepoznavanje rizika bolesti zavisnosti a jedan od najznačajnijih je upravo pušenje, istakla je Vidosava Žubrinić, direktorka ove ustanove i dodala da kao takva prevencija podrazumeva individualni i grupni zdravstveno vaspitni rad.

Prema podacima koje je na konferenciji za novinare prikazao, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Aleksandar Kličković, od oko 60 hiljada pacijenata koje u toku godine obrate službi hitne pomoći više od jedne trećine su patološka stanja bolesti za koje se pouzdano zna da je pušenje jedan od faktora. Ni teška respiratorna oboljenja ni celebrovaskularna, kardiovaskularna i maligna oboljenja kod određene grupe pacijenata ne dovodi u pitanje nastavak pušenja. Zato je u planu da u narednom periodu obavimo istraživanje i kroz preventivni rad sa takvim  pacijentima predočimo koliko je loša navika štetna za takva oboljenja, dodao je doktor Kličković.

Konzumiranje cigareta, kafe predstavlja jednu društveno prihvatljivu naviku i nažalost pušenje zbog toga nema težinu bolesti zavisnosti kao alkoholizam i narkomanija ili kao problem u ponašanju ali je utoliko opasnije i jeste specifičan faktor za veći broj oboljenja - rekla je dr Biljana Veljković, predstavnik Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava i istakla da postoje mnogobrojne metode za odvikavanje ali da je ključna volja pušača, izdržljivost, podrška porodice i okruženja a da je primarna prevencija uvek tu da svoje pacijente podseća na faktore rizika.

Svojim aktivnostima u okviru svakodnevnog rada, Apotekarska ustanova podržava i uključuje se u program Instituta za javno zdravlje kada je u pitanju prevencija pušenja savetima i razgovorom sa pacijentima - objasnila je Snežana Milošević, direktorka ove ustanove.

Svojim učešćem u program obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima podršku Institutu i Savetovalištu pružili su Sektor za vanredne situacije - Uprava za vanredne situacije MUP, GO Crveni krst, GTO Kragujevac, osnovne i srednje škole.

Savetovalište za odvikavanje od pušenja na Institutu radi svakodnevno od 07.00 do 14.00 časova, sredom od 13.00 do 19.00 časova a u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 29. januara sugrađani koji su pušači moći će da od 08.00 do 12.00 časova posete Savetovalište i provere svoju nikotinsku zavisnost.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.