Izvor: Radio 021, 04.Feb.2019, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS osudio cenzorske namere u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas cenzorske namere Nadzornog odbora kragujevačke fabrike Zastava oružja, koji je 28. januara raspravljao o tome kako se uoči prethodnog vikenda u fabričkom krugu našlo nekoliko stotina primeraka dnevnog lista "Danas".

"Posebno zabrinjava nagoveštena mogućnost krivičnog gonjenja predsednika fabričkog sindikata zbog sumnje Nadzornog odbora i fabričke službe bezbednosti da je on glavni akter navodne 'antirežimske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radnje'", navedeno je u saopštenju.

NUNS je podsetio članove Nadzornog odbora pomenute firme da je sloboda informisanja u Srbiji zagarantovana Ustavom i zakonima, te da je cenzura zabranjena kako domaćim tako i međunarodnim propisima.

"Zakon o javnom informisanju i medijima, u poglavlju Sloboda javnog informisanja, nedvosmisleno propisuje da se 'ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija...', kao i da se 'sloboda javnog informisanja ne sme povredjivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava...'", naveo je NUNS.

Niko, dakle, nema pravo da zabranjuje distribuciju medija koji su registrovani u skladu sa zakonom, kao što to jeste list "Danas", naveli su iz NUNS-a. Sindikat u fabrici Zastava oružje podelio je u petak, 25. januara radnicima 200 primeraka svetosavskog broja lista "Danas", kao što je to, kažu, rađeno i ranijih godina.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.