NAUČNICI U SRBIJI PRAVE LEK ZA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU: Biće daleko jeftiniji od Zolgensme, a evo kada će biti dostupan

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 17:36

NAUČNICI U SRBIJI PRAVE LEK ZA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU: Biće daleko jeftiniji od Zolgensme, a evo kada će biti dostupan

Naučnici iz Kragujevca i Beograda u akciji

Naučnici univerziteta u Kragujevcu i Beogradu počeli su da razvijaju lek za ublažavanje simptoma spinalne mišićne atrofije - retkog i progresivnog neuromišićnog oboljenja. Istraživanja finansira Fond za nauku Republike Srbije. Očekuje se da bi lek mogao da bude dostupan za desetak godina i biće znatno jeftiniji od postojeće tri terapije u svetu i Srbiji, piše RTS.

Cena najskupljeg leka na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svetu - Zolgensme, iznosi 2,1 milion evra. Toliko novca su pre tri godine morali da sakupe Đurđevići iz Čumića kod Kragujevca kako bi ga primio njihov sin Gavrilo, oboleo od spinalne mišićne atrofije. Za njih je to bio najteži period u životu.

- Pun neizvesnosti, straha, brige da li ćemo uspeti da sakupimo dovoljno sredstava, tako da je to hvala Bogu sve iza nas. Sada je Gavrilo dobro, on napreduje - navodi Nevena Đurđević, Gavrilova mama.

Na svu sreću, i terapije su danas o trošku države. Sa željom da pomognu obolelima, u koštac sa tim retkim i progresivnim neuromišićnim oboljenjem uhvatili su se i naučnici univerziteta u Kragujevcu i Beogradu.

- Mi smo ustanovili da posotoji jedan protein koji se skraćeno naziva HDAC 4 i da on zapravo inicira odumiranje mišića kada dođe već do razvoja spinalne mišićne atrofije. Tako da je naš cilj da razvijemo nove molekule na osnovu tehnologije koja se naziva PROTAC, koja treba da izazove degradaciju, odnosno razlaganje tog mišića u ćeliji i da se na taj način u startu spreči odumiranje tih mišića - objašnjava prof. dr Milan Mladenović, PMF Kragujevac.

Izvor: Srbija Danas/RTS/Branko Vukašinović/Preneo: V.M.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Srpski naučnici počeli da rade na leku za spinalnu mišićnu atrofiju, biće jeftiniji od Zolgensme

Izvor: Luftika.rs, 12.Mar.2024

Naučnici univerziteta u Kragujevcu i Beogradu počeli su da razvijaju lek za ublažavanje simptoma spinalne mišićne atrofije – retkog i progresivnog neuromišićnog oboljenja. Istraživanja finansira Fond za nauku Republike Srbije.. Očekuje se da bi lek mogao da bude dostupan za desetak godina...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.