Izvor: Politika, 26.Jan.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multimedijalne table i kompjuteri

Do kraja školske godine novu opremu dobiće studenti 27 fakulteta na pet univerziteta – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru

Preko 332 metra dugačkog mosta „Gazela” na reci Savi u Beogradu dnevno pređe više od 160.000 vozila. Praćenje toka saobraćaja, sprečavanje gužvi u gradu i smišljanje rešenja za odgušenja – deo su obuke i praktične nastave studenata Saobraćajnog fakulteta u Beogradu koji su doskora sve to radili uz pomoć „štapa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kanapa”.

Od početka ove školske godine situacija je počela da se menja jer su učionice sa tablom i kredom sada zamenile učionice sa pametnim tablama i kompjuterima.

Sve ovo je deo nove opreme koju će dobiti 27 fakulteta na pet univerziteta – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, a istovremeno na 14 fakulteta iz ove grupe biće izgrađene i obnovljene zgrade, kabineti, laboratorije...

Kompjuteri, biblioteke, nameštaj, softver, komunikacioni uređaji, sredstva za laboratorije, meteorološka oprema, astronomska i oprema za nanotehnologiju, materijali za testiranje, za robotiku, ispitivanje karakteristika plovila, za ekologiju i energetski efikasne zgrade i sisteme, medicinska oprema, pilot-postrojenje za preradu žitarica... deo su zajedničkog projekta unapređenja visokoškolskih ustanova Ministarstva prosvete i Evropske unije (EU HETIP).

Na Saobraćajnom fakultetu studenti su na novoj opremi već završili jedan semestar. Koristiće je akademci svih nivoa studija, oko 1.600 njih, a za rad su obučeni prvo profesori.

– Ovo je ogromna promena i za studente i za nastavnike, jer smo pre toga radili u učionicama sa kredom i klasičnim tablama, na kojima smo i mi učili, uz projektore i platno. Interesovanje nastavnika je bilo veliko, praktično kroz obuku nisu prošli samo oni koji u tom trenutku zbog odmora nisu bili na fakultetu, jer ni oni nisu do sada imali prilike da rade sa ovakvim tablama – objašnjava za naš list mr Slobodan Mitrović, diplomirani inženjer i administrator u Računskom centru Saobraćajnog fakulteta.

To što su se nakratko našli u ulozi studenata, profesorima nije smetalo, naprotiv, a Mitrović uz osmeh dodaje da i kada u kuću stigne neki novi aparat morate prvo da pročitate uputstvo za korišćenje.

Na Fizički fakultet u Beogradu nova oprema je stizala u nekoliko etapa, od septembra do novembra.

– Nova oprema će izuzetno unaprediti najveći broj naših kurseva iz eksperimentalne fizike. Studenti su do sada radili na zastareloj opremi, a sada imamo ono što se koristi na prestižnim univerzitetima – kaže za „Politiku” prof. Đorđe Spasojević.

On objašnjava da će ovu opremu koristiti ne samo studenti fizike, već i meteorologije, astrofizike i fizičke hemije i ističe da neposredno, eksperimentalno iskustvo, ne može ništa da zameni, čak ni brilijantno profesorsko predavanje.

U delegaciji EU u Srbiji objašnjavaju za naš list da je svrha HETIP projekta pružanje pomoći srpskim studentima i profesorima kako bi unapredili sistem razmene znanja, kao i bolja priprema budućih akademskih građana za izazove koji ih čekaju na nacionalnom i evropskom tržištu rada.

– Budžet EU za ovaj projekat iznosi više od 30 miliona evra, od kojih više od 25 predstavlja direktnu pomoć fakultetima za obnovu infrastrukture i kupovinu opreme – kažu u Delegaciji EU.

Na naše pitanje, kada će svi radovi biti okončani i instalirana oprema, dobili smo odgovor – do kraja ove školske godine. Ovo je, inače, deo većeg paketa pomoći Evropske unije za modernizaciju obrazovanja u Srbiji, a od 2001. godine uloženo je oko 64 miliona evra bespovratne pomoći za sve nivoe obrazovanja.

Šta će sve biti renovirano i izrađeno:

– rekonstrukcija velikog i malo staklenika u Botaničkoj bašti „Jevremovac”, Biološki fakultet u Beogradu,

– obnova ulične i dvorišne fasade i potkrovlja i izgradnja panoramskog lifta i rampe za studente sa hendikepom u zgradi Rektorata UB,

– obnova stare zgrade fakulteta i zgrade dekanata Tehničkog fakulteta u Boru,

– adaptacija učionica i slušaonica na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu,

– renoviranje nastavno-turističkog naselja „Goč” Šumarskog fakulteta u Beogradu,

– izgradnja i proširenje zgrade PMF u Novom Sadu,

– održavanje laboratorije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu,

– adaptacija laboratorije Fakulteta zaštite na radu i laboratorije Centra za biomedicinu na Medicinskom fakultetu u Nišu,

– adaptacija i opremanje prostorija Univerzitetske biblioteke i informacionog sistema (JUNIS) na Univerzitetu u Nišu,

– održavanje zgrade Mašinskog fakulteta u Kragujevcu,

– izgradnja i proširenje kotlarnice uz povezivanje na gasovod i održavanje zgrade za predavanja Mašinskog fakulteta u Kraljevu.

Sandra Gucijan

objavljeno: 26/01/2014
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.