Izvor: Politika, 24.Jun.2015, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monodrama o vojvodi Bojoviću u KST-u

Kragujevac – „Na taljigama u večnost” naslov je monodrame o velikom srpskom vojskovođi Petru Bojoviću, koja će večeras, u 20 časova, biti izvedena na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra. Autor ovog dramskog teksta je pisac, reditelj i glumac Vladimir Đorđević, a lik vojvode Bojovića tumači član drame kragujevačkog teatra Zdravko Maletić.

„Na taljigama u večnost” jedini je dramski tekst posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednom od četvorice vojvoda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. O Radomiru Putniku, Stepi Stepanoviću i Živojinu Mišiću dosta je pisano, sačuvana je i istoriografska građa, ali o Bojoviću se malo zna, kako kaže autor monodrame, napominjući da je građu za ovu delo jedva sakupio. Prema Đorđevićevim rečima, vojvoda Bojović je bio zaboravljen i skrajnut, pogotovo posle Drugog svetskog rata.

Priča o čoveku koji je 40 godina u uniformi služio svom narodu i otadžbini, počinje snimkom radio objave nove narodne vlasti, koja onima koji pomisle da prisustvuju Bojovićevoj sahrani poručuje: „Svako ko pokuša da dođe na sahranu biće uhapšen i krivično gonjen”. Vojvoda Petar Bojović shranjen je bez uniforme i vojnih počasti, kao skitnica i lupež, a ne kao veliki ratnik i vojni strateg koji je učestvovao u šest ratova, od 1876. do 1918. Đorđević je monodramu osmislio kao svojevrsno suđenje Petru Bojoviću koji je govorio: „Moj život, to su moji ratovi“.

Posle kragujevačke premijere, predstava „Na taljigama u večnost” biće izvedena na Festivalu istorijske monodrame u Orašcu, u drugoj polovini jula, a nakon toga priliku da vidi ovo pozorišno delo imaće i publika širom Srbije.

B. K.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.