Moguća saradnja Kragujevca i Azerbejdžana

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Jan.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća saradnja Kragujevca i Azerbejdžana

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić organizovao je prijem za ambasadora Azerbejdžana Nj.E. Eldara Hasanova sa saradnicima Džavanšir Madžidova, prvog sekretara za ekonomska pitanja i Nataliju Popesku, izvršnu direktorku srpsko-azerbejdžanske Privredne komore.

Prijemu su prisustvovali i Milan Urošević, predsednik Skupštine grada, Minja Obradović, član Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju, Predrag Džajević, član Gradskog veća >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << za investicije, Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti i Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore. Na prijemu je, između ostalog bilo reči o potencijalnoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerađivačke i tekstilne industrije.

Veoma mi je drago što sam posetio grad sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom i što sam dobio detaljne informacije o ekonomiji, investicijama i kulturi od rukovodstva grada Kragujevca. Azerbejdžan već učestvuje u nizu projekata u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Na osnovu iskustava naših investitora možemo da kažemo da u obzir dolazi prerada voća i povrća, poljoprivreda i infrastruktura, ali detalje ćemo već dogovarati sa gradonačelnikom i njegovim timom - kazao je, ovom prilikom, ambasador Azerbejdžana u Srbiji, Eldar Hasanov.

Zastava oružje već dugo plasira svoje proizvode u Azerbejdžan, a trenutno je 14 srpskih kompanija angažovano u ovoj zemlji u različitim oblastima. Kompanije iz Azerbejdžana već su počele infrastrukturne projekte u Srbiji kao što je izgradnja koridora 11.

Danas smo bili u prilici da konačno rasterećeno razgovaramo sa nekim ko ima ozbiljne kontakte sa investitorima, s obzirom na to da je pred Vladu Republike Srbije konačno izašao predlog, uz saglasnost svih državnih instutucija, vezan za preuzimanje osnivačkih prava nad Centrom za strna žita, od strane grada. Prezentovali smo podatke vezane za zemljište, koje se nalazi na samom ulazu u grad, tih 50 hektara koje konačno možemo da aktiviramo. Tražili smo kontakt sa investitorima koji su spremni da ulažu u razvoj buduće industrijske zone - rekao je Nikolić i dodao da će ovakih razgovara biti sa svim predstavnicima ambasada i Privrednih komora koje su do sada dolazile u Kragujevac, a gde nismo mogli da predstavimo konkrtetnu ponudu iz razloga što nismo imali zemljište.

Ambasador Azerbejdžana, Eldar Hasanov poklonio je gradonačelniku Nikoliću knjigu “Balkanski mostovi prijateljstva“, čiji je autor, a koja govori o bogatoj istoriji, kulturi, arhitekturi i poznatim ljudima Zapadnog Balkana. Knjiga pokazuje da region Zapadnog Balkana, kao važan deo Evrope, ima veliki potencijal i resurse da se transformiše u teritoriju mira, bezbednosti, ekonomskog napretka i prosperiteta.

Inače, ambasador Azerbejdžana, prilikom današnje posete Kragujevcu, obišao je i Prvu tehničku školu, položio venac ispred spomenika V3 u Šumaricama, i posetio Muzej “21.oktobar“.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.