Moderan aparat u Kragujevcu, ukida se čekanje na zračenje

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2016, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderan aparat u Kragujevcu, ukida se čekanje na zračenje

U Kliničko-bolničkom centru Kragujevac počeo je da radi savremeni aparat za zračnu terapiju onkoloških pacijenata, zahvaljujući kome će biti ukinute liste čekanja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je Vlada Srbije uložila oko 230 miliona dinara za nabavku novog linearnog akceleratora i CT simulatora za Klinički centar u Kragujevcu, kao i za izgradnju objekta i kompletne infastrukture za smeštaj i rad nove opreme.

"Ono što je najbitnije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je da u Kragujevcu neće biti liste čekanja na zračenje. Dogovorili smo se i da u slučaju kvara aparata za zračenje u nekom drugom gradu u Srbiji, hitne slučajeve i decu zbrinjava KC Kragujevac", rekao je Lončar.

On je izrazio očekivanje da će u narednih mesec i po dana da prorade i nova dva aparata u Nišu, dva u Kamenici i jedan u Beogradu. Za nabavku četiri linearna akceleratora u Kragujevcu, Nišu i Beogradu, država je obezbedila više od 800 miliona dinara.

Lončar je najavio raspisivanje tendera u oktobru za nabavku još minimum šest aparata za zračenje za zdravstvene ustanove u Srbiji. Prema njegovim rečima, ovi aparati će biti finansirani sredstvima Svetske banke, a predviđena vrednost je 18 miliona dolara.

"Više nećemo imati liste čekanja, a pacijentima ćemo obezbediti savremeno lečenje koje postoji u najrazvijenijim zemljama Evrope", rekao je Lončar.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović rekao je da rade još dva aparata za zračenje od kojih je jedan star 12 godina, a drugi sedam godina.

"Do instaliranja nove opreme godišnji kapacitet ova dva aparata za zračenje je bio od 2.000 do 2.200 pacijenata i radilo se u dve smene, a po potrebi i državnim praznikom", rekao je Sazdanović.

On je naveo da je novi aparat došao u Kragujevac posle sedam godina.

"Aparat omogućava prijem većeg broja pacijenata za radiološku terapiju, a značajno je što je nova oprema preciznija i kvalitetnija", rekao je Sazdanović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U Kragujevcu se ukidaju liste čekanja za zračenje

Izvor: Blic, 02.Sep.2016

Linearni akcelerator, aparat za zračenje onkoloških pacijenata od danas je u upotrebi u Kliničkom centru Kragujevac, kao i "SC simulator", uređaj neophodan za pripremu pacijenata za zračenje...-Investicija je vredna 230 miliona dinara, ali najvažnije je to što u Kragujevcu više neće biti liste...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.