Mladi iz 6 zamalja Evrope i Azije uz pesmu, rakiju i kupus upoznaju Srbiju! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 16.Avg.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi iz 6 zamalja Evrope i Azije uz pesmu, rakiju i kupus upoznaju Srbiju! (FOTO)

Mladi stranci uz podršku vršnjaka iz Kragujevca i meštana Drače rade od petog avgusta. Dejan Pejović iz Udruženja mladih Drača kaže da im je cilj da poboljšaju uslove života na selu, umesto da se sele u grad.

Mladi iz šest država sveta, već dve nedelje u selu Drača, na oko 10 kilometara od Kragujevca, renoviraju zapušteni i zaboravljeni etno muzej, za koji ni većina Kragujevčana ne zna. Telegraf je prvi pisao o muzeju , posle čega je on dospeo na listu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << događaja u “Noći muzeja”. Ovaj put je na licu mesta da se uveri- kako će Italijan Marko Bonfanti, Japanac Taro Munakata, Francuskinja Rafael Triko, obnoviti Šumadincima prostor u kome će biti izloženi jeleci naših baka i alati naših pradedova.

U kampu u Drači sada je 13 mladih iz Španije, Francuske, Rusije, Tajvana, Japana i Italije. Stanuju u lokalnoj školi i sami spremaju obroke. Lideri kampa su Vojislav Jakšić (27) i Jovana Arsenijević (21). Vojislav je nezaposleni profesor francuskog.

- Dobili smo dozvolu i savete od “Zavoda za zaštitu spomenika kulture”. Molerišemo zidove pravim krečom, nije nam dozvoljeno poludisperzijom. Eksponate koje smo zatekli u muzeju očistili smo, a sada prikupljamo po okolnim selima nove. Kada sve bude završeno, opisi svih eksponata biće urađeni na maternjim jezicima mladih koji su u obnovi učestvovali- objašnjava Vojislav.

Foto: Telegraf

Jovana Arsenijević, student menadžmenta na beogradskom FON-u, kaže da je cilj bio da se mladim strancima pokaže kako izgleda Srbija, a Srbija nije samo prestonica Beograd i “Egzit”- grad, Novi Sad.

Mladi stranci uz podršku vršnjaka iz Kragujevca i meštana Drače rade od petog avgusta. Udruženje “Interaktiv” i Udruženje mladih Drača organizovali su ovaj međunarodni kamp. Dejan Pejović iz Udruženja mladih Drača kaže da im je cilj da poboljšaju uslove života na selu, umesto da se sele u grad.

- U našem napuštenom muzeju, za koji smo jedva pronašli ključ, zatekli smo dve mrtve zmije i sovu. Narodne nošnje su satrulile. Planiramo i da obeležimo geografski centar Srbije, koji je u ataru sela Drača, kaže Dejan.

Foto: Telegraf

Sigurna na merdevinama oslonjenim na kuću, Liza Bizrukova iz Rusije farba plavom farbom prozorska okna. Pažljiva je i posvećena poslu.

- Htela sam nešto da saznam o Srbiji iz “prve ruke”, a i volim restauiranje i molerisanje. Ono što me ovde zbunjuje je srpska, gotovo opsesija, Rusijom. Priznajem da nisam imala predstavu da Srbi toliko vole Ruse-smeška se Liza.

Sa druge strane kuće dvojica Italijana pevaju krečeći spoljne zidove. Marko Bonfanti (25), student arhitekture iz okoline Milana, kaže da nije prvi put u Srbiji, da je bio na sličnoj akciji u Mokrinu.

Foto: Telegraf

- Meni je interesantna razlika između mladih sa sela i onih iz grada. Mladi sa sela više su privrženi tradiciji i uporniji u naporima da je štite- primećuje Marko.

Francuskinja Rafael Triko (20), studentkinja pejzažne arhitekture, liči na Štrfumfetu. Farba za prozorska okna je plava, ona neiskusna u farbanju. “Folklorna Srbija” je ono zbog čega je došla, šumadijska višnjevača je ono na šta je morala da pristane odbijajući rakiju.

Kamp biti zatvoren 19. maja na Preobraženje. Branko Ratković iz uduženja “Interaktiv” kaže da će tada će biti upriličena svečanost “Preobraženje u Drači” i ponovo otvoren seoski muzej.

Foto: Telegraf

Etno kuća, muzej u Drači, prvi je ovakav seoski muzej u Srbiji. Otvoren je 1984. godine. Smešten je u zdanje staro više od veka i kraj njega je seoski zatvor star skoro dva veka! Tu su bili utamničeni seljaci kojima bi predsednik opštine izrekao neku kaznu, najviše na pet do šet dana.

(M. R.)
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.