Ministarstvo odbrane ne da Dom JNA

Izvor: Glas javnosti, 20.Feb.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane ne da Dom JNA

KRAGUJEVAC - Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i rektora Univerziteta u Kragujevcu Slobodana Arsenijevića da se izvrši prenos vlasništva nad bivšim Domom Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Ministarstvo prosvete, da bi se u tu zgradu smestio Filološko umetnički fakultet (Filum).

Član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević izjavio je da je umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odgovora stigla procena Poreske uprave Srbije da nekadašnji Dom JNA, koji je godinama zaključan i napušten, vredi osam miliona evra.

- To je potpuno neočekivano i neverovatno, jer ne tražimo da kupimo Dom JNA, koji godinama propada, već da ga administrativno preuzme Ministarstvo prosvete i u njega smesti Filum. Izgradnja zgrade tog fakulteta je obaveza države i najracionalnije bi bilo da se useli u napušteni vojni objekat - rekao je Vasiljević.

On je izjavio da prema glavnom projektu vrednost nove zgrade Filuma, površine 6.800 kvadratnih metara, iznosi 4,5 miliona evra, znatno manje od procenjene vrednosti Doma JNA, čija je površina oko 3.500 kvadratnih metara.

Filum je najmlađi član Univerziteta u Kragujevcu na kome studira oko 1.500 studenata. Njegova tri odseka i 18 studijskih grupa rade u prostorijama Pravnog i Mašinskog fakulteta, Druge kragujevačke gimnazije i Muzičke škole.

Pored Doma JNA, grad Kragujevac je zainteresovan i za preuzimanje Kasarne Vojvoda Radomir Putnik, koja je 1999. godine bombardovana i potom napuštena. Pre nekoliko godine je procena Poreske uprave bila da prostor na kome se nalazi kasarna vredi oko četiri miliona evra.

- Grad je bio spreman da izdvoji ta sredstva i obezbedi 35 stanova za potrebe porodica koje su tu smeštene, ali Poreska uprava Srbije taj isti prostor danas procenjuje na neverovatnih 30 miliona evra - izjavio je Vasiljević i podsetio da kasarnski kompleks površine 8,5 hektara u centru Kragujevca nije u funkciji od 1999. godine, kada je razoren projektilima NATO.

Krajem 2007. godine su deca koja su se igrala u krugu napuštene kasarne pronašla tri ručne bombe, dva topovska udara i oko 200 metaka i deo tog arsenala odnela.

Ministarstvo odbrane je krajem januara ustupilo kasarnu u kragujevačkom naselju Grošnica za izgradnju nove industrijske zone, gde će biti izgrađene fabrike Fiatovih kooperanata.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.