Ministar prosvete obišao škole u Rači i Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2020, 15:27

Ministar prosvete obišao škole u Rači i Kragujevcu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević obišao je Osnovnu školu "Karađorđe" u Rači i tom prilikom konstatovao da se ta škola dobro pripremila i organizovala za sprovođenje probnog završnog ispita.

Škola poštuje sve preporuke Ministarstva u vezi sa sprovođenjem probnog završnog ispita, što se tiče raspoređivanja dece, pripreme nastavnika za dežurstva, rekao je ministar nakon posete.

On je dodao da učenici osmog razreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sutra polažu probni završni ispit u školi rešavanjem testa iz matematike, dok su danas preuzeli test za srpski, odnosno maternji jezik, i kombinovani test.

Šarčević je napomenuo da se testovi ne ocenjuju, već da učenici imaju priliku da vide kakav će tip zadataka biti na završnom ispitu.

Ministar Šarčević je istakao da se u školi uspešno sprovode i različiti projekti, te da su matična škola i isturena odeljenja, opremljeni računarskom opremom i internetom.

Obilazak lokacije izgradnje Filološko-umetničkog fakulteta

Šarčević je zajedno s gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i predstavnicima fakulteta obišao lokaciju za izgradnju zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Univerziteta u Kragujevcu.

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu osnovan je 2002. godine i od tada radi u neadekvatnim uslovima, zakupom prostora na različitim lokacijama, u više objekata na drugim fakultetima, srednjim i osnovnim školama.

U ovoj školi je organizovan i obogaćen jednosmenski rad, a Ministarstvo je izdvojilo i finansijska sredstva za zamenu stolarije u tri izdvojena odeljenja škole.

Posle obilaska te školske ustanove, ministar je posetio Drugu Kragujevačku gimnaziju, gde je održao sastanak s direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kragujevca s kojima je razgovarao o sprovođenju male i velike mature, nastavku reformi, kao i o ulaganju u obrazovanje i infrastrukturu obrazovnih ustanova.

Tokom posete kragujevačkoj gimnaziji ministar je predočio da će u ovoj školi od septembra, u okviru reforme gimnazija koju sprovodi Ministarstvo, biti uvedeno i novo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost.

Po završetku ovog smera učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja - studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Ministar Šarčević je naglasio da je jedan od prioriteta Ministarstva ulaganje i u infrastrukturu u visokom obrazovanju.

"Nama je prioritet da 95 miliona evra investiramo u infrastrukturu u visoko obrazovanje. U Kragujevcu završavamo i studentski dom sa 445 mesta, što je sasvim dovoljno za potrebe ovog univerzitetskog centra “, naveo je ministar.

Za potrebe izgradnje zgrade FILUM-a grad Kragujevac je opredelio plac površine 1,55 hektara u univerzitetskom kampusu.

Fakultet ima tri odseka - Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost, i tri autonomna centra - Centar za naučno-istraživački rad, Centar za srpski kao strani jezik i Medijski centar, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.