Memorandum o ekonomsko - trgovinskoj saradnji između Šiana i Kragujevca

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Maj.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum o ekonomsko - trgovinskoj saradnji između Šiana i Kragujevca

Predstavnici grada Šiana iz Narodne Republike Kine i grada Kragujevca potpisaće početkom juna Memorandum o ekonomsko - trgovinskoj saradnji. Saglasnost za potpisivanje tog dokumenta dali su članovi Gradskog veća na danas održanoj sednici.

Radi se o nastavku saradnje sa Šianom, sa kojim smo potpisali Povelju o bratimljenju 18. juna prošle godine i tako postavili osnov za jačanje veza i saradnje u oblastima od obostranog interesa, rekao je obrazlažući predlog odluke gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Radomir Nikolić. Ovim Memorandumom se dodatno stvara mogućnost za konkretizaciju saradnje u oblastima inovacionih tehnologija, prerade hrane, industrije, turizma i drugih grana privrede.

Inače, na poziv Šiana delegacija Kragujevca biće gost na Međunarodnom sajmu Put svile i Investiciono - trgovinskom forumu o saradnji između Istoka i Zapada, koji se održava u tom gradu. Republika Srbija ima status specijalnog gosta, sa paviljonom u ukupnoj površini od 500 kvadratnih metara, od kojih je gradu Kragujevcu posvećeno 120 kvadrata.

Taj sajam prepoznat je kao izuzetna prilika da se grad Kragujevac predstavi potencijalnim kineskim investitorima i privrednicima, koji žele da ostvare saradnju sa evropskom i srpskom privredom odnosno privredom Kragujevca. Na osnovu diplomatskih dogovora koje smo imali sa predstavnicima grada Šiana, Memeorandum će biti potpisan u prisutvu dva gradonačelnika. Memorandum podrazumeva osnivanje posebnih odeljenja u okviru gradskih uprava oba grada koja će imati zadatak da intenziviraju saradnju, da konstantno rade na tome da odnosi ne ostanu diplomatski, nego da i jedna i druga strana imaju ozbiljnu korist od ovih sporazuma, kontakata i veza koje smo napravili.

Kragujevac će se inače predstaviti sa četiri projekta. Za “Feniks - industrijski park“ tražimo kompaniju koja bi ili kroz javno - privatno partnerstvo ili kroz kupovinu zemlje od grada dalje razvijala industrijsku zonu u smislu dovođenja investitora.

Drugi projekat odnosi se na potencijal ulaganja u poljoprivredu Srbije,  šta ima i šta može da ima uz adekvatne investicije. Naime, naša država nalazi se u procesu dobijanja dozvola vezanih za izvoz hrane i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište. Želimo da napravimo most između Srbije i Kine i da počnemo sa izvozom na osnovu svih sporazuma koji su postignuti između naše dve zemlje. Treći projekat je iz oblasti kulture, a četvrti se odnosi na turističko - zabavne sadržaje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.