Marketing za početnike, oglasi na drvetu

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marketing za početnike, oglasi na drvetu

Stabla drveća su često i svojevrsne oglasne table – za traženje ili ponudu stanova, privatnih časova za đake, a ponekad i za reklamiranje visokih škola. O tome svedoči primer iz Kragujevca, gde studente privlače i na takav način.

Upisni rok je već odavno završen, a oglas je i dalje na stablu drveta sa brojevima telefona i adresom. Broj fiksnog telefona - pogrešan. Kada pozovete i pitate da li je to Viša poslovna škola iz Čačka sa sedištem u Beogradu, kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije škola, već privatna firma.

Navedena adresa odvela je ekipu RTS-a do tržnog centra u Kragujevcu. Tamo, umesto poslovne škole, privatna firma sa reklamom Poslovne škole sturkovnih studija "Čačak".

Problem nam je razjasnio sagovornik do koga smo došli pozivajući broj mobilnog telefona sa oglasa na drvetu.

"Mi koristimo te prostorije kada je upis i reklamiramo se", kaže sagovornik.

Direktor pomenute škole je iznenađen. Škola u Beogradu, tvrdi, nema nikakve veze ni sa oglasom ni sa lokalom u kragujevačkom tržnom centru, kao ni sa osobom koja se javljala na mobilni telefon. Škola radi po zakonu i akreditovanim programima od 2005. godine.

"Naš rad obavljamo isključivo u sedištu ustanove koja je od 2012. premeštena iz Čačka za Beograd, odlukom komisije za akreditaciju. Imamo dozvolu za rad za osnovne i specijalističke studije", objašnjava Savo Radonjić, direktor Visoke poslovne škole sturkovnih studija "Čačak". 

Stručnjaci upozoravaju da oglašavanje po drveću i tržnim centrima srozava ugled visokog obrazovanja.

"To ni na koji način nije primereno. Zna se da se raspisuju konkursi u glasilima koja su za to predviđena i u rokovima koji su predviđeni zakonom. Dakle, to raspisivanje na ovakvim mestima svakako je indicija da se radi o programu koji nije akreditovan", ističe Vera Vujčić iz Komisije za akreditaciju.

Zbog rada bez akreditacije inspekcija je tokom 2013. zatvorila sedam takozvanih "divljih odeljenja" - pet u Čačku, među kojima je i odeljenje Visoke poslovne škole strukovnih studija, jedno u Boru i jedno u Novom Pazaru.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.