Mariborsko pozorište najbolje na lutkarskom festivalu

Izvor: Glas javnosti, 19.Maj.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mariborsko pozorište najbolje na lutkarskom festivalu

KRAGUJEVAC - Gran pri za najbolju predstavu, na 14. međunarodnom lutkarskom festivalu "Zlatna iskra" u Kragujevcu, osvojilo je Lutkovno gledališče iz Maribora za predstavu "Kad je Šlemil išao u Varšavu".

Ova predstava osvojila je i plaketu "Zlatna iskra" za najbolju režiju.

Odlukom petočlanog međunarodnog žirija, druga, odnosno treća nagrada i Statueta "Zlatna iskra" pripala je Dečjem pozorištu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Subotice za predstavu "Ohridska legenda" i moskovskom oblasnom državnom pozorištu lutaka za predstavu "Maša i Medved".

Plaketa "Zlatna iskra" za najbolju scenografiju pripala je Marieti Golomehovoj iz Dečjeg pozorišta iz Subotice, a za najbolju kreaciju lutaka Svili Veličkovoj Državnog pozorišta lutaka iz Burgasa u Bugarskoj.

Nagradu za najbolju muziku osvojio je Aleksandar Saša Popović za muziku u predstavi "Priče ptice lažljivice" Lutkarske scene "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja osvojili su Anastasija Ignatenko za ulogu Maše u predstavi "Maša i medved" pozorišta iz Moskve, Mihi Bezeljak za ulogu Šlemila pozorišta iz Maribora, kao i glumački ansambl Lutkarske scene iz Zrenjanina i Marionetskog pozorišta iz Londona za predstavu "Crveni balon" .

Nagradu za originalnu produkcijsku ideju osvojio je teatar "Forum" iz Ljubljane za predstavu "Raspevani zamak".

Na festivalu "Zlatna iskra", koji je počeo 13. maja, u takmičarskom delu učestvovalo je 18 predstava od kojih 14 iz inostranstva i to iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Kine, Rumunije, Ukrajine, Rusije, Engleske, zatim iz Novog Sada, Subotice, Zemuna, Zrenjanina i Niša.. Prvi put je na ovom festivalu nastupilo pozorište iz Londona.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Živomir Jovanović, Amelija Krajger, Natalija Gočeva, Vladimir Grubanov i Darija Nešić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.