MNOGI PACIJENTI SU U VELIKOJ NEDOUMICI PRED OPERACIJU: Treba li pauzirati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2021, 16:09

MNOGI PACIJENTI SU U VELIKOJ NEDOUMICI PRED OPERACIJU: Treba li pauzirati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi?

Profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu Slobodan Janković dao odgovor

Pre nego što se smeste u bolnicu radi zakazane operacije, i prođu sve neophodne pripreme, mnogi pacijenti su u nedoumici da li bi tebalo da nastave da uzimaju svoju redovnu antikoagulativnu terapiju.

Evo šta o tome kaže Slobodan Janković, klinički farmakolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu:

- Zavisi koji antikoagulantni lek se koristi ("varfarin", "acenokumarol", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "dabigatran" ili "rivaroksaban"), da li je funkcija bubrega pacijenta normalna ili ne, i koliki je rizik od krvarenja kod hirurške intervencije. Ako je manja hirurška intervencija, a pacijent uzima "varfarin" ili "acenokumarol", terapija se ne mora prekidati ako je INR manji od 2,5. Ako je rizik od krvarenja veliki, onda acenokumarol ili "varfarin" treba prekinuti tri dana pre operacije - rekao je profesor i dodao:

- Ako pacijent uzima "dabigatran", a izlaže se manjoj hirurškoj intervenciji, primenu tog leka treba prekinuti 24 sata pre operacije. Kod većih operacija, sa rizikom od velikog krvarenja, primenu treba prekinuti dva do četiri dana pre operacije. Ako pacijent uzima "rivaroksaban", njegova primena se uvek prekida 24 sata pre operacije. Najzad, ako pacijent ima poremećenu funkciju bubrega, prekid primene mora biti raniji, jer se dva poslednja leka sporije izlučuju iz organizma u takvoj situaciji. Antikoagulantni lekovi se posle operacije uvode kada je hirurg da pacijent nigde ne krvari iz operativne rane.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.