Lakše je napraviti krst nego bolnicu

Izvor: Šumadija Press, 18.Dec.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše je napraviti krst nego bolnicu

Urgentni centar je, bez obzira na granu medicine, najbolji izbor za bilo kog mladog lekara”, kaže Srđan Lukić, internista, zaposlen u KC Kragujevac.

Iako je kao srednjoškolac više voleo kompjutere, ipak je upisao medicinu. Nakon stečene diplome radio je najpre u opštoj medicini u Lajkovcu, potom specijalizirao i stigao do kragujevačkog Urgentnog centra. Primarno radno mesto mu je Klinika za pulmologiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << ali kao i većina njegovih kolega na po nekoliko nedelja seli se u Urgentni, usled hroničnog nedostatka lekara specijalista.

– I sam sam dete lekara koji su nedavno otišli u penziju, a u penziju su otišli pravo iz dežurstva i to ne zato što su im bile potrebne pare, već zato što nema ko da radi. U našem zdravstvu postoji ta kontradiktornost da država kao sistem proizvodi mnogo više lekara nego što može da zaposli, a da sa druge strane imamo manjak specijalista – ističe dr Lukić.

Jedan od većih problema lokalnog zdravstvenog sistema, prema njegovim rečima, je i organizacija u većim gradovima poput Kragujevca gde imamo slučaj da postoje primarna i tercijarna zaštita, dok je sekundarni nivo preskočen.

– Ono što konkretno moglo da se uradi za poboljšanje zravstvene zaštite u Kragujevcu je da bude izgrađen taj sekundarni nivo, odnosno opšta bolnica. O tome je bilo reči i u prethodnoj garnituri vlasti, ima je i sada, ali je to izgleda previše vruć krompir za bilo koga, jer se čini da je mnogo lakše napraviti jedan veliki krst, nego bolnicu – kaže dr Lukić.

Zašto je odustao od ideje da se bavi neurologijom, zbog čega je teže biti lekar u seoskoj ambulanti nego specijalista u jednom kliničkom centru, kako je to živeti u Beogradu a raditi u Kragujevcu, kao i u šta veruje jedan ateista, između ostalog saznajte u 19. epizodi serijala “Dobar dan, kako ste?”.



Projekat “Dobar dan, kako ste?” realizuje se u produkciji Novinske agencije Rakurs, u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac i portalom Šumadijapres, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.