Izvor: Politika, 23.Jan.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv doktorke Biljane Ćertić

Roditelji pokojnog Stefana Minića sumnjiče za smrt svog sina lekare koji su ga lečili, a nadležne državne organe pozivaju da preispitaju upotrebu veštačke kože „integra” u lečenju pacijenata od opekotina

Kragujevac – Roditelji Stefana Minića, koji je preminuo 12. avgusta prošle godine, posle 38 dana boravka na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv doktorke Biljane Ćertić koja je lečila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i operisala njihovog sina. Istovetnu krivičnu prijavu podneli su Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i Sudu časti regionalne Lekarske komore Beograd. Prijavom su obuhvatili i medicinsko osoblje koje je činilo tim doktorke Ćertić, ali i lekare koji su radili obdukciju.

Roditelji pokojnog Stefana, majka Mirjana i otac Goran sumnjaju da je do smrti njihovog dvadesetpetogodišnjeg sina došlo zbog „neblagovremenog postupanja, nesavesnog i neodgovornog lečenja, netačnih dijagnoza i nehumanog odnosa” doktorke Ćertić i tima koji joj je asistirao.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Stefanovi roditelji su naveli da im je trebalo čak pola godine da prikupe dokumentaciju, te da su upravo zbog toga tek sada, ponovo, pozvali medije, iako su prijavu protiv doktorke Ćertić podneli još osmog oktobra prošle godine.

Tokom prethodnih šest meseci, majka Mirjana i otac Goran su se obraćali svim nadležnim institucijama u zemlji, a nekoliko puta su razgovarali i sa direktorom Kliničkog centra Srbije Miljkom Ristićem, po čijem je nalogu pokrenuta unutrašnja provera kvaliteta rada medicinskog osoblja na Klinici za opekotine, koja je deo KCS.

Stefanovi roditelji juče su uputili i javni poziv ministrima zdravlja i pravde, Zlatiboru Lončaru i Nikoli Selakoviću od kojih, kako su naglasili, očekuju da se angažuju na otkrivanju „prave istine” u vezi sa smrću njihovog sina, ali i da se založe za preispitivanje upotrebe veštačke kože „integra” u lečenju pacijenata od opekotina.

Tokom lečenja od opekotina koje je zadobio u eksploziji plina u svojoj kući u Kragujevcu, šestog jula prošle godine, nad Stefanom Minićem su izvršene četiri hirurške intervencije. U prve dve mu je na rane na rukama i nogama stavljena prirodna koža trojice njegovih drugara, a u trećoj je upotrebljena veštačka koža „integra”, istoimenog američkog proizvođača koji u Srbiji ima predstavništvo. U četvrtoj operaciji, Stefanu je na veštačku kožu ponovo stavljena prirodna koža, što je uobičajeni način lečenja u ovakvim slučajevima.  

Kako je navedeno u saopštenju koje smo dobili sa Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, „integra” je registrovana u Srbiji i odobrena za lečenje pacijenata od opekotine, ali se kaže i da ta veštačka, u slučaju Stefana Minića, koža nije nabavljena preko KCS. Parče „integre”, površine 10 puta 12,5 centimetara, roditelji pokojnog Stefana kupili su u apoteci „Fili farm” u Velikoj Plani, za 127.500 dinara. Novac je obezbedio sindikat fabrike „Kamiona”, u kojoj je Stefanov otac zaposlen.

U zaključku lekara Dragana Ječmenice, Tatjane Atanasijević i Vladimira Živkovića, koji su uradili obdukciju, stoji da je Stefanova smrt „nasilna”, kao i da je „nastupila usled opečenosti drugog i trećeg stepena više od 30 odsto površine tela i nastalih komplikacija”. U telefonskom razgovoru, doktorka Ćertić je za naš list, objašnjavajući šta je uzrok Stefanove smrti, izjavila da je on preminuo od „opekotinske bolesti”. 

Roditelji pokojnog Stefana, međutim, ne veruju u tu priču. Oni sumnjaju da je sepsu izazvala veštačka koža „integra”.

Doktorka Ćertić tužila „Politiku“

„Politika” je u više navrata pisala o ovom slučaju, stavljajući čitaocima na uvid svu relevantnu dokumentaciju. Između ostalog, objavili smo saopštenje Klinike za opekotine, zaključak iz obdukcionog zapisnika, kao i pisano obraćanje doktorke Ćertić našem listu, koje se može pročitati u tekstu „Istina o Stefanovoj smrti još pod veštačkom kožom”. Uprkos tome, Ćertićeva je protiv „Politike” podnela tužbu.  

Brane Kartalović

objavljeno: 24.01.2015.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.