Kragujevčani proslavili Dan grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2018, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevčani proslavili Dan grada

Kragujevac na Đurđevdan obeležava Dan grada, a ove godine Kragujevčani proslavljaju i jedan veliki jubilej - dva veka od nastanka prve srpske moderne prestonice, a tom prilikom otkriven je i spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Tradicionalno po trinaesti put ovaj datum se obeležava i Đurđevdanskim dečijim karnevalom u kojem učestvuju maskirani mališani iz osnovnih škola i vrtića.

Šarena povorka maskiranih mališana prošetala je ulicama Kragujevca a svako odeljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plesni klub i obdanište nosilo je zanimljive tematske kostime. Svi su sa nestrpljenjem iščekivali izbor za najlepšu masku Đurđevdanskog karnevala.

Povorku su po prvi put predvodile vespe dok su za njima već tradicionalno išli bajkeri na svojim motorima.

"Vrlo nam je bitno da se pojavimo jer naš klub promoviše vrednosti koje su bile zastupljene u neko lepše vreme, od sredine prošlog veka", rekao je Tomica Deljhusa, predsednik Vespa kluba.

"Vidite meni svaka tradicija znači zato što se kod nas na ovim prostorima tradicija retko poštuje a ja sam njen zagovornik i pričam o tome stalno da bi tradicija trebala da se poštuje tako da smo mi ovde i ove godine", rekao je Milovan Milanović, predsednik moto kluba SMAK.

I najpoznatiji simbol Kragujevca fića našao se u karnevalskoj povorci a ljubitelji ovog vozila svake godine ulepšavaju svoje fiće posebno za dan grada.

"Nastankom Zastave i razvojem automobilske industrije razvijao se i sam grad i to baš na osnovu ovog vozila jer fića se voli a sve ostalo se vozi", rekao je Dragan Zlatanović, član Udruženja ljubitelja fiće.

U znak sećanja na 6. maj 1818. kada je Kragujevac proglašen za prvu modernu srpsku prestonicu otkriven je i spomenik Knezu Milošu Obrenoviću.

"Knezu Milošu Obrenoviću nikad se nećemo dovoljno odužiti za sve ono što je uradio. Ovaj spomenik je da kažemo dug ne samo grada Kragujevca od kojeg je stvorio modernu srpsku prestonicu i grad nego je i dug koji i Srbija ima prema njemu", rekao je Nenad Đorđević, istoričar i direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Đurđevdanski karneval ove godine bio je u znaku obeležavanja dva veka od nastanka prve srpske moderne prestonice, dok su maskirani mališani simbolično predstavljali budućnost grada koji slavi Đurđevdan.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.