Kragujevački sindikati protiv zakona o radu

Izvor: Studio B, 23.Dec.2013, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački sindikati protiv zakona o radu

Otkazana javna rasprava o izmenama zakona u Kragujevcu. Izmene se donose na brzinu i pod pritiskom iz inostranstva, poručeno sa protestnog skupa.

Otkazana je javna rasprava o izmenama i dopunama zakona o radu, koja je trebalo da bude održana u Privrednoj komori Kragujevca, a sindikati u tom gradu oranizovali su jutros protest, nezadovoljni najavljenim zakonom o radu.

Izmene zakona, donose se na brzinu i pod pritiskom međunarodnih institucija, tvrde sindikalni lideri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << upozoravajući da predložena rešenja, smanjuju prava zaposlenih, omogućavaju lakše otpuštanje radnika i drugačiji obračun zarada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović je rekao na skupu da bi zaposleni zbog drugačijeg obračuna zarada, bolovanja i godišnjeg odmora, imali manja primanja za oko 50 evra.

Takođe, radnicima bi se računao minuli rad, ostvaren samo kod poslednjeg poslodavca. Ovakav, kako kaže Orbović "monstrumski zakon, ukoliko se usvoji, naneće štetu i mladim ljudima koji tek treba da se zaposle".

I predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak je negodovao što javna rasprava nije održana. Smatra da predlagači ne znaju da objasne koju bi dobrobit novi zakon o radu doneo Srbiji.

"Hteli smo pregovore, ali nijedan naš zahtev nije uvažen. Ne damo da zakon prođe", poručio je Čanak i pozvao radnike iz cele Srbije da ne dozvole njegov ulazak u skupštinsku proceduru.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.