Kragujevački maturanti od lekovitog bilja čuda prave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački maturanti od lekovitog bilja čuda prave

Petoro maturanata Srednje medicinske škole "Sestre Ninković'' u Kragujevcu napravilo je u okviru svoje učeničke kompanije tri proizvoda koristeći lekovita svojstva šargarepe i korena maslačka. Uspeh je ubrzo stigao u vidu prvog mesta na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iako su početna ulaganja bila samo 10 hiljada dinara.

Lekovita svojstva šargarepe kada se spoje sa isto tako lekovitim korenom maslačka daju prirodno zdrave proizvode, a maturanti Srednje medicinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole u Kragujevcu iskoristili su ove osobine da u skromnim uslovima ostvare svoju ideju.

"To su gumene bombone koje imaju tri aktivne supstance, inulin, beta karotin i tanin. Veoma su bitne zato što izlučuju toksične materije iz organizma, tačnije iz bubrega i jetre. Naš drugi proizvod je sprej kojeg mogu koristiti osobe koje imaju suvu kožu, a naš treći proizvod je pasta za zube koja jača dentine i čisti usnu duplju", objašnjava Jovana Petrović, direktorka proizvodnje kompanije "Biocare".

"Veoma je velika zainteresovanost jer mi ljude obaveštavamo o svim svojstvima naših proizvoda. Živimo u takvom dobu gde ljudi žele nekako da preventiraju bolesti. Naš maslačak i šargarepa su veoma poznati po tome što imaju lekovita svojstva", kaže Nenad Adamović, direktor marketing kompanije "Biocare".

"Mi smo želeli da upravo iskoristimo njih jer smo posmatrali čime je Srbija bogata pa smo želeli da iskoristimo prirodni potencijal naše zemlje i da napravimo proizvode koji mogu biti visoko delotvorni na ljudski organizam. Naša kompanija je osnovana u septembru prošle godine i sam rad se zasniva na višečasovnim okupljanjima sa našim mentorima", naglašava Nemanja Jovanović, generalni direktor kompanije "Biocare".

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu kao i par kompanija pomoglo je ovim talentovanim učenicima.

"Mi smo iskoristili novac od prodaje proizvoda koje pravimo na našoj farmaceutskoj praksi i taj novac smo uložili u materijal koji nam je bio neophodan. Mi smo te proizvode napravili ovde kod nas u laboratoriji u prostoriji škole", kaže Dunja Pavlović, direktorka finansija kompanije "Biocare".

"Možda je bilo najteže da se bombone naprave jer je potrebno dosta vremena zato što mi nismo fabrika već smo početnici i na primer za jednu teglicu bombona je potrebno nešto više od sat vremena. Koren maslačka je bogat inulinom u martu tako da nam je to išlo na ruku jer svi naši proizvodi sadrže koren maslačka", objašnjava Tamara Radovanović, zamenica generalnog direktora kompanije "Biocare".

Sa samo 10.000 dinara ulaganja u skromnoj školskoj laboratoriji ali i sa nesebičnom pomoći mentora ova škola uspela je da održi kontinuitet u pravljenju proizvoda na prirodnoj bazi.

"Zaista je jako teško održati taj kontinuitet i ja bih ovim putem svakako apelovala na ove institucije, privrednike i sve one koji mogu da doprinesu ovom radu, da prepoznaju ovaj sadržaj kao nešto u šta treba da ulože jer ova deca imaju zaista jako puno ideja", ističe Sofija Vukelić- Miletić, mentorka.

"Nama jeste misija vraćanje prirode na velika vrata, mislim da smo negde to stavili po strani i zapostavili na neki način. Da li će se deca i dalje baviti korišćenjem organskih sirovina to ćemo još videti jer oni imaju slobodu odlučivanja", kaže Biljana Petrović, mentorka.

Prošle godine učenička kompanija ove škole napravila je preparate od ljute paprike tako da se nastavio niz pravljenja proizvoda na biljnoj bazi.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.