Izvor: Kragujevac.rs, 24.Apr.2017, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački i dubnički gimnazijalci na istorijskom času

Učenici Prve i Druge kragujevačke gimnazije i njihovi domaćini iz Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla“ iz Kozarske Dubice danas su posetili Spomen područje Donja Gradina, položili cveće i poklonili se nevinim žrtvama monstruoznog zločina počinjenog u ustaškom logoru Jasenovac.

“Za srednjoškolce iz Kragujevca i Kozarske Dubice organizovali smo istorijski čas o genocidu u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini koji je održao Mirko Dimić, kustos >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pripravnik u Spomen-području Donja Gradina“, rekla je direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković.

Ona je podsetila da je na današnji dan pre 72 godine izvršen proboj poslednje grupe jasenovačkih logoraša koji su želeli da radije poginu od ustaškog metka nego od njihove kame.

Dimitrije Veljović iz Prve kragujevačke gimnazije smatra da treba posećivati ovakve istorijske časove i nikako ne zaboraviti kakva su se sve stradanja dešavala tokom Drugog svetskog rata.

On je rekao da mnogo ljudi koje poznaje i njegovih su godina, imaju svest da treba misliti o tome, treba se toga sećati i ne zaboraviti takva dešavanja i zločine.

Profesor u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Anka Dedović izjavila je da su deca svesna koliko mnogo im ovakve posete donose.

“Naša svest o tome šta se sve događalo može da predupredi ovakve događaje“, izjavila je Dedovićeva.

Profesor u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla“ u Kozarskoj Dubici Goran Tubić potvrdio je da su dubički srednjoškolci dobili poziv da u oktobru prisustvuju “Velikom školskom času“ - komemorativnoj manifestaciji kojom se odaje počast đacima i nastavnicima streljanim tokom Drugog svetskog rata u Šumaricama kod Kragujevca.

Ideja o saradnji dva grada kroz druženje mladih koji će se međusobno posećivati i zajedno učiti o istoriji i stradanju njihovih predaka u Drugom svetskom ratu potekla je od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i predsednika Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragana Jaćimovića.

Jaćimović je podsetio da je ta ideja saradnje dva grada, stradalnika u Drugom svetskom ratu, začeta pre dve godine prilikom njegove posete Kragujevcu povodom komemorativne manifestacije “Veliki školski čas“.

“Drago mi je što je ta ideja sada zaživela i što su deca iz Kragujevca došla u naš grad da upoznaju Kozarsku Dubicu i ono što se dešavalo na ovim prostorima“, rekao je Jaćimović.

On je dodao da mu je drago što će kragujevački i dubički srednjoškolci prisustvovati komemoraciji u Donjoj Gradini.

Izvor SRNA

Novinska agencija

Republike Srpske
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.