Kragujevački akademski orkestar akordeonista i Vlatko Stefanovski u Beogradu i Kragujevcu

Izvor: B92, 23.Nov.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački akademski orkestar akordeonista i Vlatko Stefanovski u Beogradu i Kragujevcu

Kostović, za B92, kaže da je kao dete slušao Leb i Sol a i posle kada se otisnuo u samostalne vode. Najveći izazov je bio uklopiti Vlatkove i obaveze orkestra, a na pitanje kako posmatra kombinaciju muzičkih žanrova, odgovara: " Uz dobre aranžmane mislim da su to pravi izazovi i stvari za nas koji se bavimo ozbiljnom muzikom."

Кragujevački akademski orkestar akordeonista nastavlja seriju koncerata koji donose inovacije u muzičkom izvođaštvu, a ovoga puta specijalan gost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na koncertu će im biti renomirani gitarista Vlatko Stefanovski.Publika će na koncertima imati priliku da čuje klasična dela u potpuno novom aranžmanu pisanom za orekstar harmonika. Mladi umetnici na čelu sa dirigentom prof. Predragom Кostovićem će i na ovom koncertu fascinirati poestioce virtuoznošću i muzikalnošću. Vlatko Stefanovski izvešće par svojih kompozicija zajedno sa Orkestom akordeonista.


Za kratko vreme, a zahvaljujući ogromnom angažovanju i entuzijazmu članova, uz podršku Grada Kragujevca i Muzičkog centra, Kragujevački akordeonisti su postigli veliki uspeh. U aprilu mesecu 2018. godine na 43. Međunarodnom takmičenju harmonika u Puli odnose apsolutnu pobedu u svim kategorijama i donose gradu Kragujevcu jedan od najznačajnijih pehara – prelazni pehar Grada Pule.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista se nakon godinu dana vraća na Kolarac, ali ovaj put je priča malo drugačija?

Kostović: Odlučili smo da napravimo saradnju sa velikom balkanskom zvezdom Vlatkom Stefanovskim. Imponuje nam što je prihvatio poziv da nastupa sa nama. Trudimo se da prilagodimo svoj način sviranja i svoj program njegovom maniru sviranja. Vlatka svi znaju kao genijalnog improvizatora, za koga tajne na gitari ne postoje. Odlučili smo se da uz polovinu našeg klasičnog programa koji izvodimo, pola programa bude ono što je on želeo da svira sa nama. To su dve makedonske tradicionalne kompozicije "Jovano, Jovanke" i "Makedonsko devojče". A onda smo ga nekako ubedili da malo pređe u naše vode, tako da će sa nama izvesti Marikoneovu prelepu ljubavnu temu iz filma "Cinema Paradiso" i jedan biser argentinskog majstora Astora Pijacole (Piazzolla), a to je Dupli koncert za bandoneon, gitaru i orkestar. Drugi stav je u pitanju "Milonga", najlepši iz tog koncerta. Tako da se nadamo da je to program koji je apsolutno prihvatljiv za stručnu publiku, a i onu koja dolazi na koncerte da uživa. Nadamo se u Kragujevcu i Beogradu punim salama.

Koji je najveći izazov kada se radi sa muzičarem iz nekog drugog filma?

Kostović: Najveći izazov je vreme, jer je Vlatko bukvalno prezauzet. Mi smo letos pričali kada bi ova dva koncerta mogla da se održe i on je rekao to je možda sam kraj novembra. To je jedino što je imao slobodno od jula do Nove godine. Najveći izazov je uklopiti Vlatkove i naše obaveze. Ali s obzirom da se radi u vrhunskom profesionalcu, a i mi smo dosta spremni, nadam se da ćemo se publici predstaviti u najboljem svetlu.

Da li ste pratili Vlatkov rad sa Leb i sol i samostalno?

Kostović: Apsolutno! Još kao dete sam pratio Leb i sol, a i posle kada se otisnuo u solističke vode, kao i kada je svirao sa Stefanom Milenkovićem i Miroslavom Tadićem.

Kako generalno gledate na spajanje muzičara različitih žanrova?

Kostović: Uz dobre aranžmane mislim da su to pravi izazovi i stvari za nas koji se bavimo ozbiljnom muzikom. Mi imamo sreću da aranžmane za ove kompozicije radi mladi kompozitor iz Čačka Predrag Radisavljević, koji je harmonikaš po obrazovanju. Smatram da je uradio zaista dva, slobodno mogu reći, genijalna aranžmana za makedonske pesme, jer je bukvalno od njih napravio nove kompozicije u kojima ravnopravno nastupamo Vlatko kao solista i mi kao orkestar.

Kako će izgledati koncerti s Vlatkom u Kragujevcu i Beogradu?

Kostović: Pola sata, možda malo više, biće kompozicije koje su za orkestar solo. Tu je poznata uvertira Glinkina za operu "Ruslan i Ljudmila", vrlo snažna i energična muzika, predivna kompozicija "Gotska svita", koja je inače pisana za orgulje a prerađena je za orkestar. Imamo još jednu kompoziciju Pjacole "Milonga del angel", koju sa nama izvodi Petar Mirkov na bandoneonu. Za kraj smo ostavili "Markezov Dancon broj 2". To je muzika sa latino ritmovim koja je u poslednje vreme vrlo popularna u svetu. Svi značajni svetski orkestri i dirigenti prethodnih godina su to izvodili.

Kakvi su vaši dalji planovi nakon ovih koncerata?

Kostović: Za sad smo bili vezani uglavnom za festivale koji se bave harmonikom. Imali smo koncerte u Puli, Slavonskom Bordu, Tivtu... ali to je sve usko vezano za esnaf harmonike. Upravo zato što bismo voleli da nam vidljivost bude mnogo veća, odlučili smo se da sarađujemo sa Vlatkom, sjajnim muzičarem, da bi nas ljudi identifikovali.

Da kažu: "Da to je Vlatko Stefanovski, ali svira sa Kragujevačkim akademskim orkestrom akordeonista". Kragujevac je decenijama, već 35 godina, centar klasične harmonike što se tiče ovog dela Evrope. Nebrojena najviša priznanja i nagrada su osvajali đaci i studenti iz Kragujevca. Svako ko i iole znači u svetu klasične harmonike bio je gost Kragujevca, svirao je koncert u Kragujevcu, držao je master klasove. Kragujevac je što se harmonike tiče, slobodno mogu reći, skoro pa centar Evrope. Mi smo se odlučili da taj akademski zvuk, ono čemu težimo i negujemo, malo prilagodimo publici koja nije usko vezana za klasičnu harmoniku. Trudili smo se programski da im priđemo, da to ne bude preozbiljno.

A ponekad zna da bude dosadno, slažem se. Upravo zbog toga smo se odlučili za Vlatka za ovakav program koji svakom ljubitelju i muzike može da se "zalepi" za za uvo. Neki naši budući planovi svakako su vezani za povećanje vidljivosti u zemlji i u regionu. Trudićemo se svakako da vrhunski umetnici poput Vlatka Stefanovskog privučemo da sarađuju sa nama, jer je to upravo ono što niko ne očekuje. Neki spoj nespojivog. Mislim da velika lepota leži u tome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.