Kragujevačka javna preduzeća prelaze u ruke privatnika

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevačka javna preduzeća prelaze u ruke privatnika

– Za ove aktivnosti određeni su kratki rokovi: mesec dana, 90 dana, kraj godine, što govori da lokalna vlast pokušava da predupredi sve izvesniji bankrot. – Onima koji ne ispunjavaju uslove za penziju a budu proglašeni tehnološkim viškom ostaje da pokušaju da se zaposle u firmama koje budu preuzele njihovo dojučerašnje komunalno preduzeće

Kragujevac – Suočena sa finansijskom krahom i sve izvesnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slomom javnog sektora koji je opterećen ogromnim dugovima, nenaplativim potraživanjima i učestalim protestima radnika kojima kasne plate, gradska vlast je posegla za posve neobičnim merama. Iako se odluka o racionalizaciji javne potrošnje i konsolidaciji gradskih privrednih subjekata, usvojena krajem prošle sedmice na Skupštini grada, zasniva na dve uobičajene premise – smanjiti rashode, uvećati prihode (kroz efikasniju naplatu poreza i dažbina), taj akt sadrži maltene revolucionarne promene, pre svega kada je reč o funkcionisanju komunalnog sektora.

– Krajnje je vreme da shvatimo da živimo u kapitalizmu, da je socijalistička uravnilovka prošlost i da grad više nema para da kontinuirano ulaže u javnu potrošnju. Od toga su korist imali samo sindikalni lideri i gradski službenici na različitim nivoima koji, praktično, ništa nisu radili, a plata im je bila zagarantovana – kaže autor pomenute odluke Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj. On naglašava da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je stvorio uslove za konkretniji upliv privatnog u do sada zaštićeni javni sektor.

Plan gradske vlasti je da kroz koncept partnerstva javnog i privatnog sektora, praktično, ugasi neka svoja preduzeća, a da njihove delatnosti, na licitaciji ili davanjem koncesija na duži niz godina, poveri privatnim firmama, delom ili u potpunosti.

– Ako gradski prevoz mogu da obavljaju privatne firme, ne vidim zašto one ne bi mogle da obavljaju i neke druge poslove. Grad se na taj način oslobađa troškova, a Kragujevčani, kroz investicije, dobijaju nove, kvalitetnije sadržaje. Za poslove „Čistoće” interesovanje su već pokazale dve firme, a za grad je triput jeftinije da kopanje vodovodnih kanala poveri nekoj privatnoj građevinskoj kompaniji, nego da za taj isti posao novac daje „Vodovodu” – objašnjava Vasiljević, navodeći da građani ne treba da se plaše poskupljenja komunalnih usluga, jer će ih, kao i dosad, određivati lokalna samouprava.

Vasiljević ne krije i da je jedan od ključnih segmenata nove odluke rešavanje problema viška radnika.

Prema njegovim rečima, u budžetu za 2015. biće predviđena sredstva za socijalni program kako bi zaposleni, uglavnom oni pred penzijom, lakše doneli odluku da napuste ugodan i solidno plaćen činovnički posao u organima grada ili nekom preduzeću. Oni koji ne ispunjavaju uslove za penziju a budu proglašeni tehnološkim viškom posao će moći da potraže u privatnim firmama koje budu preuzele neku komunalnu delatnost.

Za sve ove aktivnosti određeni su kratki rokovi – mesec dana, 90 dana, kraj godine, što samo govori da je kragujevačka vlast ozbiljna u nameri da predupredi sve izvesniji bankrot.

Naravno da se u odluci ne pominje ta reč, ali brojni eufemizmi kojima se izokola opisuje stanje gradskih finansija jasno pokazuju da se stiglo do dna. Prema informacijama iz samog Gradskog veća, ove godine će se, umesto planiranih 8,5, u budžet sliti tek 40 odsto te sume, oko 3,5 milijardi dinara. To je nedovoljno i za plate u javnom sektoru, koji zapošljava oko 4.500 ljudi, a kamoli za investicije koje će, kako predviđa pomenuta odluka, biti otkazane ili svedene na minimum.

Brane Kartalović

-----------------------------------------------------------

Sindikat zabrinut, direktori u čudu

Odluka o racionalizaciji i konsolidaciji javnog sektora iznenadila je i sindikat i direktore gradskih komunalnih preduzeća u kojima radi oko 1.800 ljudi.

Branko Petrašinović, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnim delatnostima, kaže da je odluka suprotna onome što je on predlagao, a to je da osnovne komunalne delatnosti ostanu pod ingerencijom grada. Brine se za radnike i poziva Vasiljevića na televizijski duel.

Obren Ćetković, direktor „Vodovoda”, kaže da delatnost vodosnabdevanja, po zakonu, ne može biti predmet privatizacije, a Dragan Raonić, prvi čovek „Čistoće”, smatra da grad ne sme da ostane bez „kontrolnog paketa“ u osnovnim komunalnim delatnostima.

-----------------------------------------------------------

Manje za kulturu, sport i socijalu

Odlukom je predviđeno da se se ukinu brojne kulturne manifestacije, osim „Velikog školskog časa”, da se „zavrnu slavine” za profesionalni sport i klubove, odustane od službenih putovanja, smanje ili ukinu izdaci za mobilne telefone i platne kartice, a navodi se i da plate direktora ne mogu biti veće od 1.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koliko prima gradonačelnik. Kriterijumi za davanje socijalne pomoći biće stroži.

-----------------------------------------------------------

Šta čeka javna komunalna preduzeća

„Čistoća” – zainteresovane firme moći će da konkurišu za preuzimanje svih poslova ovog preduzeća, uključujući i prikupljanje, odvoženje i deponovanje smeća

„Vodovod” – u vodosnabdevanje grada, što je osnovna delatnost ovog preduzeća, moći će da se uključi privatna kompanija, ali „samo” sa 49 odsto učešća. To „samo” će joj, međutim, omogućiti da u novom privrednom društvu samostalno bira i postavlja menadžment

„Parking servis” i „Zelenilo” – i ova dva komunalna preduzeća mogla bi da pređu u privatne ruke

„Tržnice” će ostati pod ingerencijom grada, s tim da će pijace moći da otvaraju i privatnici

Sajamske aktivnosti biće predmet dogovora sa privatnim investitorima, isto kao i delatnosti koje sada obavljaju sportski centri „Mladost“ i „Park“

Direkcija za urbanizam i izgradnju – ostaće im samo planerski poslovi, dok će projektovanje i nadzor biti povereni privatnim arhitektonskim i građevinskim biroima

Preduzeće za izgradnju grada „Kragujevac“ i Javno stambeno preduzeće, koje kontroliše sistem objedinjene naplate, mogli bi čak da budu i ugašeni

objavljeno: 1.06.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.