Izvor: RTS, 27.Sep.2022, 16:05

Kragujevac: ugašena svaka druga sijalica javne rasvete, štedi se i u domaćinstvima

Zbog energetske krize u Evropi, u Srbiji je potrošačima preporučena ušteda električne i toplotne energije. Preporuke važe za javne ustanove i institucije, lokalne samouprave, privredu i domaćinstva.
Neće biti poskupljenja ni restrikcija struje, kažu nadležni uz preporuku da se racionalnije troši. Najveći potrošaći domaćinsta, na koja otpada čak 40 odsto od 120 gigavat-sati, koliko se dnevno potroši u Srbiji tokom zime.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Građani kažu da štede, pre svega zbog sebe, više koriste drva nego struju, uglavnom gase sijalice, pojedini i ne štede jer ne prave velike račune za struju.
Kragujevac je prihvatio preporuku države da se do 31. marta sledeće godine smanji potrošnja. Zbog toga se u bulevarima i velikim ulicama isključuje svaka druga svetiljka.
"Napominjem da se isključenje javne rasvete neće vršiti na pešačkim prelazima i na raskrsnicama i cilj ove racionalizacije je da se smanji potrošnja za 33 posto", kaže Marina Arsenijević iz JKP Šumadija Kragujevac.
Uz to, ograničen je i rad dekorativne rasvete na fasadama javnih obejkata i spomenicima kulture. Preporuku da štede od grada su dobile sve kragujevačke ustanove i preduzeća.
"Neke od njih su na primer da se postojeće svetiljke zamene led rasvetom, da se stave termostatski ventili, da se tamo gde postoji mogućnost, prostorije ne greju na električnu energiju", objašnjava Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca.
Ušteda se može ostvariti i ugradnjom solarnih panela, izolacije i kotlova, zamenom stolarije. Takvu energetsku sanaciju država subvencioniše više od godinu dana. Do sada je tu mogućnost u Srbiji iskoristilo oko 25.000 domaćinstava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.