Kragujevac u svetskom društvu

Izvor: RTS, 31.Mar.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac u svetskom društvu

Kragujevac primljen u Globalnu mrežu turističkih vodiča volontera, takozvanih gritera. Tako je postao trideseti grad na Svetu i treći u Srbiji, koji je pristupio ovom globalnom volonterskom servisu.

Griteri su turistički volonteri koji vole svoj grad i turistima ga prestavljaju besplatno, glasi definicija turističkih vodiča volontera. Nekoliko puta nedeljno sa gostima Kragujevca Radojica Perović obilazi najznačajnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulturno istorijske spomenike i turističke destinacije.

"Jednostavno, moja je želja da, na neki način, pomognem ljudima koji dolaze u Kragujevac da čuju što više informacija o gradu i da što bolje upoznaju i grad i okolinu", kaže Radojica Perović jedan od kragujevačkih gritera.

"Mi inače imamo povećan broj turista iz godine u godinu, a što se tiče gritera, očekujemo od proleća više turista, jer to je udarni termin za Kragujevac", rekao je koordinator projekta Ivan Froku.

To je prilika da gosti Kragujevca, ali i njegovi domaćini, saznaju više o bogatoj istoriji grada, kulturi i postanu deo njegove svakodnevice.

"Saznala sam dosta toga i jedva čekam veče da pogledam kafiće i vidim kakav je provod", kaže Kragujevčanka Nikoleta Lazić.

Sličnog stava je i srednjoškolac Jovan Janićijević koji prvi put sa giterima obilazi svoj grad.

"Nadam se da će ovo zaživeti u Kragujevcu i da će još veći broj turista posetiti Kragujevac", kaže Jovan.

Griteri nisu profesionalni vodiči, već je projekat pokrenut sa idejom predstavljanja grada onako kako ga vide njegovi stanovnici.

"Mi očekuijemo da će griteri izazvati veliko interesovanje, pre svega mladih, kada se u Kragujevcu budu održavale velike manifestacije što je i pokazalo dosadašnje iskustvo jedinih članica griterske mreže Srbije - Beograda i Subotice", kaže Snežana Milisavljević, direktorka Gradske turističke organizacije Kragujevac.

Turisti koji dolaze u Srbiju su uglavnom mladi, željni zabave, izlazaka i druženja. Kragujevac, međutim, poslednjih meseci beleži ekspanizuju takozvanog poslovnog turizma.

Broj gostiju koji tokom godine posete Kragujevac kontinuirano raste, a gotovo polovina njih su stranci. Imajući u vidu činjenicu da su griteri izuzetno popularni u svetu, očekuje se da i kragujevački volonteri imaju dosta posla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.