Kragujevac u ritmu Indonezije

Izvor: RTS, 29.Jul.2013, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac u ritmu Indonezije

Egzotiku daleke Indonezije, muziku Sumatre, plesove Džakarte i pesme sa Bornea, Kragujevčanima su predstavili članovi plesnog ansambla Krida Badaja. Indonežanska studentska organizacija, dobitnik brojnih svetskih priznanja, prvi put je nastupila u Srbiji.

Od prvog do poslednjeg takta, kragujevaka publika uživala je u egzotičnom ritmu Indonezije. Plesom dobrodošlice, tradicionalom igrom Južne Sumatre, uz zvuke drevnih instumenata, studenti iz Indonezije započeli su celovečernji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spektakl.

"Izabrali smo nekoliko plesova iz Indonezije, prvenstvno su to balinežanski plesovi, ali i igre iz Zapadne Sumatre", rekla je Čandiga Rini, šef plesnog ansambla Krida Badaja. "Što se Srbije tiče, mogu reći da tokom ovog kratko boravka nosimo samo izuzetne utiske."

Tradicionalni plesovi Kride Badaje predstavljaju raznolikost indonežanske kulture. Indonezija ima više od 700 etničkih grupacija i svaka od njih ima svoj ples i kulturu.

Ideja indonežanske studentske organizacije je očuvanje i razvoj nacionalnih folklornih plesova. Studenti iz Džakarte izvode tradicionalne plesove i muziku Sumatre, Jave i Balija, Bornea, Molučkih ostrva.

"Grupu čine isključivo studenti, aktivisti. Sastav ansambla je raznolik i često se menja. Želimo da našu kulturu i tradiciju vidi što više ljudi širom sveta", objašnjava direktorka ansambla Nini El Tarim. "Posebno nam je drago što to činimo i ovde, u prijateljskoj Srbiji."

Za Kragujevčane, bila je to i jedistvena prilika za upoznavanje sa specificnostima indonežanske kulture. Prilog je to i tradicionalno dobrim odnosima Srbije i ove daleke zemlje.

"Narodi Indonezije i Srbije su veoma bliski", naglasio je ambasador Indonezije u Srbiji Njegova ekselencija Semjuel Samson. "Ta veza traje više od pedeset godina, još iz vremena nekadašnje Jugoslavije. Zato želimo da današnje, mlade generaicje tu tradiciju očuvaju i nastave."

Krida Budaja donosi jedinstven prikaz tradicionalne kulture od Aceh regiona na Sumatri, sve do Jave i daleke provincije Papue. Kostimi odslikavaju indonežanski moto - jedinstvo različitosti, različite pejzaže i običaje koji i dalje žive na više od 14 hiljada ostrva u toj zemlji.

Krida Budaja svake godine obogaćuje  repertoar, inspirisan novim istraživanjima kulture tog dela sveta.

rts.kragujevac@rts.rs

+381 34 335 542

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.