Kragujevac - prva prestonica moderne Srbije 1818 – 1841. godine

Izvor: Kragujevac.rs, 13.Feb.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac - prva prestonica moderne Srbije 1818 – 1841. godine

U organizaciji Istorijskog arhiva Šumadije pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u Staroj skupštini održan je naučni skup “Kragujevac- prva prestonica moderne Srbije 1818 - 1841. godine“. Održana u susret Sretenju, ova konferencija je jedan u nizu događaja kojima će se u Godini jubileja obeležiti dva veka od proglašenja Kragujevca za prestonicu Kneževine Srbije. U ime grada učesnike konferencije i goste u prisustvu predstavnika grada pozdravio je predsednik Skupštine Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Petrašinović.

Kragujevac i Kragujevčani veoma su ponosni na prestone dane i godine, ponosni su na industrijsku tradiciju, na proizvodnju automobila i savremenog oružja, na vredne ljude i domaćine, na Univerzitet. Današnja naučna konferencija organizovana u okviru obeležavanja Sretenja, predstavlja još jedno čitanje bogate i zanimljive prošlosti ovog grada koji se, zahvaljujući čudesnim okolnostima i ljudima, posvećenim ovom gradu, polako vraća na stare pozicije i ispisuje nove stranice svoje istorije koje će obeležiti novi uspesi i dani nove slave. Danas otvaramo još jednu knjigu za generacije koje dolaze, rekao je u svom govoru predsednik Miroslav Petrašinović.

Govoreći o organizaciji naučnog skupa, Predrag Ilić, direktor Istorijskog arhiva Šumadije je istakao da konferencija predstavlja uvod u izradu monografije o Kragujevcu kao prestonici moderne Srbije 1818 - 1841. godine, a da je Istorijski arhiv jedan od predlagača programa obeležavanja jubileja.

Obeležavanje Dana državnosti počinjemo upravo ovim naučnim skupom. Dan državnosti je najvažniji datum u istorijskom, političkom i kulturnom kalendaru svake države, a prvi najviši pravni akt naše države donet je ovde u Kragujevcu. Ovaj naučni skup je izvrsna prilika da ukažemo na važnost očuvanja kolektivne svesti o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu. Svemu tome u prilog govori i podatak da su brojni stručnjaci i naučnici sa važnih institucija kao što su Matica srpska, Istorijski institut, Filozofski fakultet pisali radove kojima će osvetliti najznačajnije ljude i događaje iz tog vremena, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Kragujevac je veoma važan grad u razvoju Srbije u XIX veku. Odluka kneza Miloša da sedište prestonice iz Crnuće preseli u Kragujevac sudbinski je tada odredila mesto i ulogu Kragujevca u stvaranju nove, moderne Srbije, neke su od tema kojima su se bavili radovi brojnih eminentnih istoričara, stručnjaka i naučnika, učesnika konferencije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.