Kragujevac predstavio privredne potencijale ambasadoru Finske

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Mar.2017, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac predstavio privredne potencijale ambasadoru Finske

Postoje velike mogućnosti da se uspešna ekonomska saradnja između Srbije i Finske unapredi - rečeno je na radnom sastanku koji je organizovan između predstavnika grada Kragujevca, ambasade Finske i kompanija Lindstrom i Alegrina - zastupnikom kompanije Molok za Srbiju i Crnu Goru.

Predstavnici Grada upoznali su ambasadora Finske Perti Ikonena sa mogućnostima ulaganja finskih investora u Kragujevac, kao i sa prednostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << koje Kragujevac ima u odnosu na okruženje.

Kompanija Lindstrom bavi se tekstilnom industrijom - proizvodnjom, iznajmljivanjem i održavanjem radne odeće za blizu milion korisnika dnevno. Mi smo, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić preporučili kao potencijalnog partnera Zastavu Inpro koja šije uniforme za nemačku vojsku. Osim kvaliteta, konkurentni su i zbog toga što država finansira 70 posto bruto plate za većinu radnika koji pripadaju kategoriji invalida rada. Zainteresovani smo i za saradnju sa Molokom koji se bavi proizvodnjom savremenih polupodzemnih kontejnera, jer nas čeka strateška odluka kako ćemo ubuduće upravljati otpadom. Bilo je reči o o Agromarketu koji je uvoznik Fiskars proizvoda - najkvalitetnijeg baštenskog alata odnosno otvaranju proizvodnog pogona u Kragujevcu. Skrenuli smo pažnju na to da Železara u Smederevu radi, da će Kovačnica i Livnica u Topoli najverovatnije u nekom narednom periodu početi da funkcionišu, što znači da će biti dovoljno materijala za njihovu proizvodnju na ovom području.

Naša najveća potreba je da zaposlimo ljude, a spremni smo kao grad da ponudimo sve ono što mogu u Srbiji i okruženju da dobiju, i više od toga - istakao je Nikolić. Diplomatskim radom želim da doprinesem uspostavljanju novih veza između Srbije i Finske - rekao je ambasador Perti Ikonen. Obilazimo gradove u Srbiji i uvek dolazimo sa predstavnicima naših kompanija. U Srbiji je aktivno 17 takvih kompanija koje rade za finsku industriju, od čega su neke aktivne na području Šumadije i Kragujevca. Jedan od primera uspešne saradnje je PKC u Smederevu koji upošljava blizu 2000 ljudi. Postoje brojne prilike za finske investitore i interesovanje naših kompanija za srpsko tržište u poslednje vreme raste.

Inače, Finska ove godine obeležava 100 godina nezavisnosti, a u okviru proslave tog jubileja osmišljen je projekat “100 stabala u Srbiji“.

Prvo drvo posađeno je upravo u Kragujevcu. Stablo jasena krasiće Kreativni Veliki park koji je opremljen rekvizitima jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača “Lapset“ iz Finske.

Ambasador Ikonen sa saradnicima posetio je danas Prvu kragujevačku gimnaziju gde je organizovana prezentacija o Finskoj. Ikonen je potom posetio Muzej “21. oktobar“ i položio venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.