Kragujevac planira velike projekte za 2016. godinu - Kapitalna ulaganja u školske objekte

Izvor: YU-Build.rs, 27.Jan.2016, 02:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac planira velike projekte za 2016. godinu - Kapitalna ulaganja u školske objekte

Kada je reč o resoru vanprivrede, 2016. će biti godina velikih projekata i novih planova u Kragujevcu. Ona predstavlja kontinuitet 2015. godine koja je u ovom resoru uglavnom bila posvećena izmirenju velikog broja prenetih obaveza, navodi se na zvaničnom sajtu grada.



Kada je reč o školskim objektima, u 2016. godini planirano je kapitalno održavanje i izgradnja objekata osnovnog obrazovanja za koje je opredeljeno 142 miliona dinara, a što se tiče srednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << škola opredeljena su sredstva u iznosu od 21 milion dinara.

U oblasti kulture planirano je renoviranje bioskopske dvorane "Šumadija" za koju je opredeljeno 10 miliona dinara, ali i ulaganja u Knjaževsko-srpski teatar i Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" gde postoje određeni nalazi protivpožarnih inspekcija. Što se tiče sporta, najavljena je trim-staza, veštačka trava, postavljanje stubova na stadionu "Čika Dača", kao i rekonstrukcija krova u okviru hale "Jezero", a budući da je sledeća godina olimpijska, planirana je kupovina laserskih meta, kako bi Kragujevac kao grad koji ima tri učesnika na Olimpijskim igrama ove godine postao centar ovog regiona kada su u pitanju streljački klubovi.

- Poznato je da je Kragujevac izuzetno veliki grad koji nema nijednu veliku kongresnu ni koncertnu dvoranu. Dvorana bioskopa "Šumadija" je najveća kongresna dvorana u ovom delu Srbije, južno od Beograda, i stoji već dugo u ovakvom stanju što je nedopustivo, neupotrebljiva je. Upravo, predviđanjem ovih sredstava u okviru budžeta želimo da dvorana ponovo zaživi i u skladu sa planom i projektom bude namenjena pre svega Kragujevčanima i ljubiteljima kulture i nekih drugih vrsta manifestacija čije potrebe može da zadovolji - kaže Boris Kovačević, član Gradskog veća Kragujevca za vanprivredu.

Kada je reč o vrtićima, budžetom je predviđena rekonstrukcija objekta Predškolske ustanove "Đurđevdan" u iznosu od 17 miliona dinara, ali ono što je novina je da je ove godine opredeljeno 30 miliona dinara za proširenje kapaciteta za smeštaj dece u vrtićima.

- Želimo da sa svim privatnim vrtićima napravimo dogovor i da finansiramo 80% ekonomske cene u iznosu u kome finansiramo i decu koja idu u državne vrtiće, kako bismo proširili broj mesta, budući da je to jedan od ključnih problema roditelja u Kragujevcu. U ovom momentu mi se intenzivno bavimo pronalaženjem najboljeg modela i načina na koji možemo da sufinansiramo boravak dece u privatnim vrtićima pod jednakim uslovima kao i u državnim. Što se tiče konkursa za medije, ove godine je predviđeno 62 miliona dinara i ja se najiskrenije nadam da će neki mediji kroz ovaj novac uspeti da nadoknade i neke gubitke koje su imali u prethodnoj godini, kada nije bio raspisan konkurs - kaže Kovačević i dodaje da je grad ove godine opredelio sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike prvog razreda.

- Takođe, u okviru školskog sporta, finansiraćemo profesionalne saradnike - asistente učiteljima za predmet fizičke kulture jer se, na osnovu svih statistika koje su bile dostupne ovom resoru, došlo do poražavajućih podataka koji govore da u ovom uzrastu, najbitnijem za fizički razvoj deteta, imamo veliki procenat neaktivnosti dece, predugo sedenje ispred računara i gojaznost, i namera je da se na ovaj način podstakne što veći broj dece da se bave fizičkom aktivnošću i animira da se uključi u školske sportske klubove koji predstavljaju bazu za profesionalno bavljenje sportom - zaključio je Kovačević.

Izvor: eKapija

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.