Kragujevac najbezbedniji

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac najbezbedniji

Agencija "Habitat" proglasila Kragujevac najbezbednijim gradom u Srbiji. Prošle godine smanjen broj krivičnih dela koje izvršavaju maloletnici, a kragujevačka policija ostvarila dobre rezultate u borbi protiv trgovine drogom.

Na osnovu istraživanja sprovedenog na teritoriji Šumadije i Pomoravlja, Agencija Ujedinjenih nacija "Habitat" proglasila je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kragujevac najbezbednijim gradom u Srbiji.

U saradnji sa Evropskom organizacijom za bebednost i saradnju, realizovan je veliki broj preventivno-edukativnih akcija, među kojima, najznačajnija, "Policajac u lokalnoj zajednici".

U Policijskoj upravi podsećaju da je u prethodnoj godini zabeležen značajan pad broja krivičnih dela koje izvršavaju maloletnici. Sve osnovne i srednje škole u Kragujevcu pokrivene su bezbednosnim kamerama, a učenici su pod budnim okom školskih policajaca.

Policajac Miljana Isailović, koja taj posao obavlja nekoliko meseci, kaže da joj je zaduženje specifično, jer po prvi put radi sa najmlađima. Priznaje da su, ipak, poslušniji od odraslih.

"Najvažnije je da uspostavimo dobar odnos sa učenicima i da postoji poverenje. Naš zadatak nije da ih vaspitavamo, već da delujemo preventivno, i pomognemo u rešavanju problema. Do sada nije bilo ozbiljnijih problema u školama u kojima sam radila kao školski policajac. Sve sporove smo rešavali zajednički, razgovorom", objašnjava Miljana Isailović.

Godinama unazad, kragujevačka policija ostvaruje izuzetne rezultate na suzbijanju krijumčarenja opojnih droga i narkomanije. Za proteklih pet godina na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Kragujevac akcijama policije zaplenjeno je više od 80 kilograma heroina, hašiša, marihuana i drugih opojnih sredstava.

Procesuirano je više od 1.500 izvršilaca krivičnih dela u oblasti proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava.

U proseku, kragujevačka policija, interveniše pet puta dnevno zbog narušavanja javnog reda i mira, što je u odnosu na druge gradove, najbolji prosek.

Prevencija ispred represije motiv je kojim su se rukovodili u osmišljavanju i realizaciji projekata u oblasti prevencije svih krivičnih dela.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je formirao Savet za bezbednost. Inače, bezbednost u lokalnoj zajednici jedna je od tačaka Upitnika Evropske unije koji Srbija treba da ispuni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.