Kragujevac, inicijativa za zabranu rada nedeljom

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac, inicijativa za zabranu rada nedeljom

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima nakojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica. To telo lokalne administracije ukazuje da zaposleni u trgovini imaju samo dva slobodna dana u jednom mesecu.
Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih od koji su 70 odsto žene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić kaže za Fonet da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.
"Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji. Mesečno imaju samo dva dana slobodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni", rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih.
Prema njegovim rečima, takvo radno vreme unišava život i zdravlje zaposlenih jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek.
"Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete", istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.
Ukazao je da poslodavci često ucenjuju zaposlene i govore im "ako vi nećete ima ko hoće" i da su minimalne zarade katastrofalne.
"Zbog svega toga država mora da uredi tu oblast ako hoće da zadrži ljude u zemlji i ako hoće da ima zdrave ljude koji normalno rade i žive", rekao je Ristić.
Socijalno-ekonomski savet Kragujevca ima devet članova, po tri predstavnika sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave.
Rad trgovina nedeljom zabranjen je u devet zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska, a nedavno je tu zabranu uvela i Crna Gora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odzvonilo izrabljivačima zaposlenih: OVO je prvi grad u Srbiji koji će ZABRANITI RAD NEDELJOM?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Nov.2019

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica...Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih od koji su 70 odsto žene...Predsedavajući...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Kragujevac ZABRANJUJE rad nedeljom?

Izvor: Blic, 13.Nov.2019, 09:37

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih, od kojih su 70 odsto žene.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.