Kragujevac: Već tri dana štrajkuju glađu u zgradi firme

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2012, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Već tri dana štrajkuju glađu u zgradi firme

Radnici Građevinskog preduzeća 'Ratko Mitrović' iz Kragujevca, koji štrajkuju glađu jer im bivši vlasnik duguje zarade i doprinose, provešće i treću noć u Upravnoj zgradi te firme.
Štrajk glađu je počeo 11. aprila i za taj način protesta opredelilo se 40 od 110 radnika građevinske firme koji su dobili otkaz nakon stečaja.
Jedini zahtev radnika je da im budu isplaćena dugovanja za zarade od 2009. u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od po 100.000 do 130.000 dinara i da im se poveže radni staž.
Radnici koji štrajkuju glađu kažu da se osećaju sve lošije, naročito dijabetičari i oni sa povišenim krvnim pritiskom, zbog čega je i danas dolazila lekarska ekipa Hitne pomoći.
Radnici se nalaze u jednoj prostoriji Upravne zgrade i provode vreme gledajući televiziju i spavajući na dušecima u hodniku u prizemlju zgrade.
Radnik preduzeća 'Ratko Mitrović' Janićije Petrović, koji je radio građevinske poslove za tu firmu više od 20 godina i nakon stečaja dobio otkaz, rekao je agenciji Beta da je štrajk glađu jedini način da se izbore za ono što su 'krvavo zaradili'.
'Radili smo poslove na kapitalnim objektima u Kragujevcu u 2010. i 2011. godini na objektu Plaza i u fabrici Fijat automobili Srbija i svaki dinar je zarađen', rekao je Petrović.
Radnik Momir Jovanović, koji je proveo u 'Ratku Mitroviću' tri decenije, rekao je agenciji Beta da su radnici došsli u situaciju da štrajkuju glađu pošto ih je bivši vlasnik prevario.
'Radili smo praktično za dobit druge firme koju je osnovao vlasnik, Neimar 1985, a preduzeće Ratko Mitrović je prevelikim zaduživanjem gurnuo u stečaj. Mi smo ostali bez posla i plata', rekao je Jovanović.
Radnici su odlučni da nastave štrajk glađu i da protest radikalizuju prekidom uzimanja tečnosti, a zapretili su da će u slučaju neispunjenja zahteva da dovedu i članove porodica.
Izovr: Agencije
Tweet
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.