Kragujevac: Novo zaduženje grada od 605 miliona dinara

Izvor: RTS, 24.Feb.2018, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Novo zaduženje grada od 605 miliona dinara

Burna sednica kragujevačkog parlamenta. Razmatrane su važne odluke za grad, među kojima su najviše pažnje izazvale tačke o novom zaduživanju grada i spajanju više preduzeća u jedno.
Kragujevac je, od danas, zaduženiji za 605 miliona dinara. Većina odbornika, svojim glasovima, podržala je uzimanje dva kredita: dugoročnog u iznosu od 360 miliona dinara za finansiranje kapitalnih rashoda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kratkoročnog od 245 miliona, za tekuću likvidnost.

Ministarstvo finansija, odobrilo je podizanje kredita, uz obrazloženja, da je grad u prošloj godini ostvario prihode od oko 5 milijardi dinara, a da dug prema ranijim kreditima, iznosi oko 3milijarde četiristotine miliona dinara.
„Pošto se završava izgradnja fiskulturne sale, odnosno dvorane u naselju Stanovo, komletno plaćanje ide odjednom, ne u više rata, i mi nemamo toliko novca na računuda možemo odjednom da izvršimo plaćanje. Zato nam je potreban kredit koji ćemo otplatiti do kraja godine bez problema, iz sopstvenih priliva. Tako je planirao,tako će i biti ostvareno. Sto se tiče ostatka novca za taj kratkoročni kredit, on je namenjen ljudima koji odlaze dobrovoljno iz javnog sektora u Kraujevcu. Što se tiče duoročnog kredita od 3 milona evra, on je samo dodatak na projekte koje smo započeli pre dve godine. Radi se o kupovini objekta, namenjenog budućoj autobuskoj stanici", kaže Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

"Nismo protiv zaduživanja za važne stvari. Kad uzimate kredit koji je jeftin, za nešto vrlo veliko i kapitalno što treba da uradite, neka to bude. Ta autobuska stanica. Samo to nije mesto gde treba da bude, nego negde drugde. Onda to jeste kapitalna investicija, ali je pitanje da li je trenutak i da nije trebalo to da uradite pre, ili treba sačekati kasnije da se malo rasteretite svih tih zaduženja", poručio je Veoljub Stevanović iz Zajedno za Šumadiju.
Odluka koja je takođ izazvala mnogo polemike odnosi se na spajanje šest gradskih preduzeća u jedno. Pod kapom Javno komunalnog preduzeća Čistoća od sada će poslovati "Zelenilo", "Gradska groblja", "Tržnice", "Parking servis" i "Urbanizam".

Takva odlukao, brazložio je gradonačelnik, doneta je zbog veće efikasnosti i ekonomičnosti u poslovanju preduzeća i smanjenja troškova poslovanja. Opozicija, koja je bila protiv smatra da je to paravan za otpuštanje viška radnika u komunalom sektoru.
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.