Kragujevac: Groblje monopolista?

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Groblje monopolista?

Kragujevac -- Predstavnici Gradskog groblja iz Kragujevca najavili su da će uložiti žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije o "zloupotrebi dominantnog položaja".

Na ime ove presude to javno komunalno preduzeće je dužno da plati kaznu od 2,7 miliona dinara.

"Odluka Komisije je neprimerena i nekorektna", rekao je na konferenciji za novinare direktor "Gradskog groblja" Dragan Radović i dodao da to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeće neće platiti kaznu dok sud ne presudi o žalbi.

Po tužbi privatnih kamenorezaca iz Kragujevca, Javno preduzeće "Gradska groblja" kažnjeno je sa čak 2,7 miliona dinara za zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu. Rukovodstvo ovog kragujevačkog preduzeća kažu da se ne slažu sa odlukom Komisije za zaštitu konkurencije i najavljuju spor pred Upravnim sudom.

Kada mu je pre četiri godine umro otac, Kragujevčaninu Damiru Tanaskoviću u preduzeću "Gradska groblja" rečeno je da ukoliko odjednom plati zakup grobnog mesta, nije u obavezi da nadgrobni spomenik izradi u ovoj firmi. Međutim, nedelju dana nakon sahrane prilikom potpisivanja ugovora, Tanasković kaže da se susreo sa stavkom koju mu niko nije predočio – da spomenik ipak mora da kupi od ovog preduzeća. Kako ga je privatni kamenorezac koji mu je već pravio spomenik upozorio, ovaj Kragujevčanin uspeo je da izmeni tu tačku ugovora.

Direktor preduzeća "Gradska groblja" Dragan Radović tvrdi da ovo javno preduzeće ne uslovljava građane da kupuju njihova nadgrobna obeležja, osim u slučaju kada se zakupljena grobna mesta nalaze pored saobraćajnica i staza u okviru groblja ili ukoliko žele grobno mesto van onih koja su u tom trenutku ponuđena. Radović se poziva na odluku Upravnog odbora iz 2005. godine, zbog koje je upravo Komisija za zaštitu konkurencije ovo javno preduzeće proglasila monopolistom i naložila mu da u roku od šest meseci plati kaznu od gotovo 2,7 miliona dinara.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da je u periodu od 2005. do 2009. godine preduzeće "Gradska groblja" na groblju Bozman postavilo 47 odsto spomenika, dok Radović tvrdi da je je to preduzeće učestvovalo sa 39 odsto. On zamera Komisiji i to što je milionsku kaznu odredila bez prethodne opomene. Da su privatni kamenoresci nezadovoljni, direktor ovog kragujevačkog preduzeća kaže da je saznao od njihovog advokata sa kojim je u avgustu prošle godine potpisao sporazum, kojim im je, ocenjuje Radović, učinjen ustupak.

Kragujevački kamenoresci koji su protiv preduzeća "Gradska groblja" podneli tužbu nisu želeli da komentarišu odluku Komisije za zaštitu konkurencije. Pozivajući se na zabranu komentarisanja sudskih postupaka koji su u toku, o ovoj odluci nije nije želeo da govori ni njihov pravni zastupnik, koji je ocenio da je rano za bilo kakve izjave, ali i da je odluka Komisije oprezan, ali potreban primer primene Zakona o zaštiti konkurencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.