Koncert „Vajl za groš“ u SKC-u

Izvor: Šumadija Press, 21.Maj.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert „Vajl za groš“ u SKC-u

Irina Naumovska (klavir) i Tijana Đuričić (sopran) predstaviće sutra (petak, 21. maj, 20,0) poznata, ali i neizvođena dela Kurta Vajla za glas i klavir, uz adaptiran govorni tekst.

Koncert pod nazivom „Vajl za groš“ biće održan u „Kontakt galeriji“ kragujevačkog Studentskog kulturnog centra. Kurt Vajl je, inače, nemačko-jevrejski kompozitor koji je tridesetih godian prošlog veka živeo i radio u SAD, a autor je više mjuzikala, od kojih je najpoznatiji „Opera >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << za tri groša“.

Ovaj kompozitor je u prvoj polovini 20. veka napravio preznačenje koje do danas osvaja publiku širom sveta ubedljivošću, realističnošću, moći poistovećivanja i aktivizmom drušveno aktuelnih tema. Ovim koncertom izvođači žele da još jednom ožive blizak duh ljudske prirode u različitim životnim iskušenjima i moguće iskrene reakcije koje lako mogu da inspirišu slušaoce i gledaoce.

Kako bi se muzički predložak i vokalno-instrumentalno izvođenje pretvorilo u scenski događaj blizak Vajlovim kabareima, te čitanjem koje bi za nas danas bilo brehtovsko; dizajnom svetla i scene koncerta bave se odabrani studenti Departmana za scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a dokumentovanjem (fotografisanjem i snimanjem zvuka) studenti Nove Akademije umetnosti u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.