Komunalna preduzeća duguju za porez

Izvor: B92, 06.Avg.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna preduzeća duguju za porez

Beograd -- Od ukupno 321 firme dug veći od milion dinara ima čak njih 57, pišu "Večernje novosti". Ni dinara ne duguje samo 71 preduzeće.

Više od 60 odsto javnih komunalnih preduzeća u Srbiji, čiji su osnivači lokalne samouprave, duguju državi za porez. Prvi na dugačkoj listi neplatiša, sa najvećom cifrom koju nisu izmirili, su JKP "Lazarevac", "Stan" iz Novog Sada, "Standard" iz Velikog Gradišta, "Borjak" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vrnjačke banje", "Grocka", "Niskogradnja" Kragujevac.

Među 20 najvećih dužnika su čak tri novopazarska komunalna preduzeća "Vodovod i kanalizacija“, "Čistoća“ i "Toplana“.

U reprogram dugova, koji je Vlada omogućila, do kraja jula je ušlo samo šest firmi čiji su osnivači lokalne samouprave, među kojima su "Vodovod“ iz Prokuplja, mladenovačke "Pijace“, JAT Ketering, "Vodovod“ iz Smederevske Palanke, JKP "Lazarevac“ i "7. juli“ iz Batočine.

"Vlada je donela i poseban zaključak za dva komunalna preduzeća iz Vrnjačke Banje, za 'Borjak' i 'Beli izvor'“, navode u Poreskoj upravi, precizirajući da će pomenuta preduzeća pod povoljnim uslovima dobila reprogram, sa grejs periodom do nove godine, a zatim će dug otplaćivati na 24 rate.

Prvi na spisku neplatiša, JKP „Lazarevac“, koje je država „teretila“ za 503.814.734 dinara, uskoro bi trebalo da se reši duga.

"Potpisali smo reprogram na dve godine i ne očekujemo da će vraćanje duga biti lako. Otpisali su nam kamatu od oko 125 miliona dinara. Sigurno će biti problema i sa otplatom duga i sa zaradama, ali mi očekujemo da nam pomognu opština, grad Beograd i 'Kolubara', jer su se svi oni prethodnih godina

zalagali da cene naših usluga ne poskupljuju", kaže direktor JKP "Lazarevac“ Milisav Krstović.

"Svesni smo da je i sada ljudima sve teža situacija, pa opet ne možemo drastično podići cene, iako bi nam to u ovom trenutku značilo", kaže on.

Od početka godine Poreska uprava je po reprogramima od svih dužnika naplatila 268 miliona dinara.

Zahtev za otplatu na rate podnelo je 2.227 preduzeća i ustanova, od kojih je 1.710 odbijeno. U strukturi reprogramiranog duga najveće učešće ima PDV, sa čak 57 odsto.

Šansu da pokuša da se reši svog tereta dobilo je 517 firmi, koje ukupno duguju milijardu i 19 miliona dinara. Rok za otplatu je 24 meseca, a do 30. juna su naplaćena 82 miliona dinara i preostalo je još 937 miliona dinara.

Poreska uprava od početka godine je poništila 26 reprograma, od kojih je kod 10 započeta prinudna naplata neplaćenog duga, dok kod 16 još nije. U ovoj instituciji kažu da ostali dužnici uglavnom poštuju rokove i na vreme izmiruju obaveze za sve dospele rate.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komunalna preduzeća duguju za porez

Izvor: B92, 06.Avg.2013

Beograd -- Od ukupno 321 firme dug veći od milion dinara ima čak njih 57, pišu "Večernje novosti". Ni dinara ne duguje samo 71 preduzeće...Više od 60 odsto javnih komunalnih preduzeća u Srbiji, čiji su osnivači lokalne samouprave, duguju državi za porez. Prvi na dugačkoj listi neplatiša,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.