Komunalci iz drugih gradova čiste Kragujevac

Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalci iz drugih gradova čiste Kragujevac

Za lošu finansijsku situaciju u komunalnim preduzećima, posebno u „Čistoći” čiji su radnici juče stupili u generalni štrajk zbog neisplaćivanja zarada, gradonačelnik Nikolić optužio svog prethodnika Veroljuba Stevanovića

Kragujevac – Na poziv gradonačelnika Radomira Nikolića, juče je u Kragujevac stiglo više od dvadeset komunalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekipa iz drugih mesta da očiste đubre kojim je grad zatrpan. Prvi čovek Kragujevca se pred novinarima pozvao na podatke Instituta za javno zdravlje i rekao da zbog smeća koje je razbacano pored kontejnera i po ulicama gradu preti zaraza, pojava miševa i drugih glodara koji prenose bolesti.

Za katastrofalnu finansijsku situaciju u gradu i komunalnim preduzećima, posebno u „Čistoći” čiji su radnici juče stupili u generalni štrajk zbog neisplaćivanja zarada, gradonačelnik Nikolić optužio je svog prethodnika Veroljuba Stevanovića. Nikolić je naglasio i da sve češći protesti radnika imaju političku pozadinu.

– Znam da je Stevanović organizovao ovaj komunalni udar kako bi se vratio na vlast i nastavio po starom – izjavio je gradonačelnik Kragujevca, dodavši da će uskoro morati da posegne i za „najtežim merama”, kako bi „haos u gradu” bio saniran.

Prvi čovek Kragujevca je napomenuo da su direktori komunalnih preduzeća imali „odrešene ruke” da konsoliduju finansijsku situaciju i reše problem viška zaposlenih, ali da su se, umesto poslom kojim je trebalo da se bave, pouzdali u „lažna obećanja” bivšeg gradonačelnika.

– Nisam ja ostavio radnike „Čistoće”, „Gradskih grobalja” i „Zelenila” bez plate, nego Veroljub Stevanović. On je u „Šumadija sajmu”, koja može da radi sa dvadesetak radnika, zaposlio sto ljudi. Stevanović je ovim gradom upravljao 18 godina i ostavio dug od 80 miliona evra – kazao je Nikolić i dodao da je upravo zbog dugova koji su se nagomilali u prethodnom periodu gradski budžet sada – prazan.

Objašnjavajući šta su to „najteže mere” koje će preduzeti, gradonačelnik Kragujevca je rekao da se one odnose na smanjenje broja radnika u komunalnim preduzećima i čitavom javnom sektoru.

– Žao mi je, ja sam emotivan čovek, znam kako je kad neko ostane bez plate, ali ovo više ne može da se izdrži. U budžetu nema ni dinara i grad više nije u stanju da izdržava prekobrojne radnike koje je zaposlila bivša vlast – poručio je Nikolić.

Dolazak kolega iz drugih gradova, radnici kragujevačke „Čistoće”, koji su se juče okupili u krugu preduzeća, doživeli su kao atak na svoja prava, a gradskoj vlasti su poručili da će se odupreti „štrajkbreherima”.

– Naš štrajk se odvija po zakonu, uz poštovanje minimuma procesa rada – saopštio je predsednik sindikata „Čistoće” Marko Gavrilović, koji je radnike upozorio da bi se svi oni, ukoliko se u Kragujevcu uvede vanredno stanje, mogli naći „iza rešetaka”.

Protest zaposlenih u ovom preduzeću „obezbeđivalo” je nekoliko policijskih ekipa koje su stigle u „maricama”, a vest o mogućem hapšenju dodatno je razgnevila radnike „Čistoće”. Na taj način uneta je još veća pometnja u ionako haotičnu situaciju koja je juče vladala u gradu.

Vanredno stanje nije zvanično uvedeno, ali je situacija u Kragujevcu, kada je reč o ekologiji i higijeni, zaista vanredna. Kontejneri se već osam meseci ne prazne redovno, a smetlište u Jovanovcu, sa kojeg je nedavno ukradeno 18.000 buđavih torti, nalazi se pred zatvaranjem zato što tu nema više mesta za odlaganje komunalnog otpada.

Bivši gradonačelnik Kragujevca, koji za „Politiku” nije hteo da govori dok je bio na vlasti, sada se, kao opozicionar – raspričao. On je juče u razgovoru za naš list demantovao Nikolića i naglasio da sa štrajkom komunalaca nema „ama baš nikakve veze”.

– Verovatno i sada mogu da napravim većinu u skupštini, ali neću na vlast da dođem na silu, onako kako su oni došli. Zato tražim da se raspišu vanredni izbori. Da ne bi napravila veći haos, nestručna i politički nepismena naprednjačka vlast mora da ode. Dobro je što se ovo desilo, jer su Kragujevčani videli svu njihovu nesposobnost. Priča o tome kako sam ja napravio dugove je čista laž. Kada su me 28. oktobra prošle godine svrgli sa vlasti, grad radnicima „Čistoće” nije dugovao nijednu platu. Meni samo tri dana treba da rešim sve probleme – poručio je Stevanović, lider stranke u reosnivanju Zajedno za Šumadiju.

Gotovo sva kragujevačka komunalna preduzeća su već dugo u ogromnim problemima, radnici mesecima ne primaju platu, a dugovi su prevazišli vrednost polovine imovine kojom raspolažu. Zbog viška zaposlenih, nedostatka opreme i goriva za kamione, situacija u „Čistoći” je naročito teška. Zato su juče u Kragujevac došli komunalci iz Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Kraljeva, Prokuplja, Kruševca Boljevca, Negotina...

Brane Kartalović

objavljeno: 01.02.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

„Solidarnost“ po pozivu predsednikovog sina

Izvor: Danas, 01.Feb.2015

Užice - Na poziv kragujevačkog gradonačelnika Radomira Nikolića, radnici i mehanizacija komunalnih preduzeća iz dvadesetak gradova i opština Srbije bili su u petak upućeni u šumadijsku prestonicu kako bi sa njenih ulica uklonili smeće, jer to odbijaju da urade zaposleni u tamošnjem JKP Čistoća,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.