Ko ponese - kajaće se, ko ne ponese - kajaće se

Izvor: B92, 08.Jan.2017, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ponese - kajaće se, ko ne ponese - kajaće se

Puteve oko kragujevačkog sela Ramaća priroda je ukrasila dragim i poludragim kamenjem.

Poznavaoci ovo blago koriste za izradu nakita i ukrasnih predmeta. Naša ekipa se na licu mesta se uverila u prisustvo dragulja.

Ovde meštani gaze po dragom i poludragom kamenju a putnici namernici njime pune torbe. Dok je postojao kamenolom mnoštvo kamiona ga je prevozilo, ispričao nam je starosedelac Ramaće Vladimir Đokić.

“Po celoj ovoj šumi Glavici, to da vidite, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ja sam išao s ovcama i u zabran i to sve. Pojedini kamen nađeš da ne možeš da pojmiš koliko vrsta ima. To su vukli kamioni, onde ona raskrsnica ispod kuća, po tri, četiri kamiona, po dve tri rakovice, prikolice i ondak je radilo nas desetinu dve smene. Da je sreća možda da ima neki gazda tu bi imalo bogatstvo. Možda, možda. Da je da ima ali...”, kaže Vladimir Đokić

Prednost specifičnog kamenja brda Glavice je što je masivno. Ima šta da se kopa, istražuje, objasnio nam je stručnjak.

Celo ovo brdo je sa ovom litološkom sredinom. Istina je, ima i mnogo nečistoća. Te nečisto su problem I njih je teško odvojiti. Ali još veći je provblem opredeliti se šta sa ovim”, kaže Branislav Pašajlić, geolog

Kilogram ovakve sirovine kod nas je prodavan za pet evra. Na zapadu bi iznosio dvadeset. Inače, na našem području može se naći dijamant, safir, rubin i smaragd.

Na ovom lokalitetu mi smo pronašli hijalit. Poludragi kamen, kojeg je nekada, tokom osamdesetih bilo daleko više. Može da se nađe i sada ali samo bi trebalo da se zna gde je dobro kopati.

: Brdo Glavica je bogato zelenim, žutim a posebnost je crveni poludragi kamen tzv. karneol. Put je ukrašen njime. Ramaćanska, ali i oblast obližneg sela Stragari, obiluje mineralnim sirovinama. Da bi se iskoristila neophodna su geološka istraživanja i dozvole za eksploataciju. Do tada...drago i poludrago kamenje ostaće skoro nerazdvojni deo šumadijske prirode.

Opširnije u video prilogu:
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.