Karavan “Duh mladosti“ posetio Kragujevac

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Okt.2017, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karavan “Duh mladosti“ posetio Kragujevac

Karavan pod nazivom “Duh mladosti“ koji promovišući Nacionalni model dualnog i preduzetnićkog obrazovanja, obilazi gradove po Srbiji, stigao je danas u Kragujevac. Projekat realizuje omladinska organizacija “Spirit of Youth“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Karavan je održan na Šumadija sajmu, a na svečanom otvaranju govorili su Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za strateško planiranje, Mirjana Kovačević, direktorka sektora za edukaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u Privrednoj komori Srbije, Tatjana Matijević, generalni sekretar organizacije “Spirit of Youth“ i Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Novi zakon o dualnom obrazovanju trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Šta je to što donosi novi Zakon o dualnom obrazovanju? Uređenje sistema u korist vašeg obrazovanja. Dakle, neće više biti praksa na kraju školske godine gde ćete biti možda pasivni posmatrači ozbiljnih proizvodnih procesa koji uključuju pametne mašine i usklađenost sa savremenim tehnološkim razvojem. Upravo naš novi zakon štiti učenika i daje mu mogučnost da kroz ovaj sistem unapređuje svoje kreativno-procesno-sintezno-projektno mišljenje, da može uz pomoć licenciranog instruktora i nastavnika iz svoje škole da sagleda kako izgleda savremeni tehnološki razvoj i kako može da unapredi svoja znanja i da dostigne kvalitet kompetencija za zanimanje za koje se opredelio. Kroz ovaj zakon definiše se i stipendija koju će za vreme svog trogodišnjeg i četvorogodišnjeg školovanja dobiti - rekla je Gabrijela Grujić.

Pomoćnica ministra istakla je Kragujevac dobar primer grada koji je išao u susret ovim promenama i mnogo pre zakona prepoznao značaj dualnog obrazovanja. Politehnička škola iz Kragujevca još od 2013. godine primenjuje neke od modela dualnog obrazovanja i danas ima tri obrazovna profila koji su osmišljeni u saradnji sa 17 ozbiljnih kompanija među kojima su “Milanović inženjering“, “Gorenje“, a Ugostiteljsko-turistička škola “Toza Dragović“ saradnju sa “Merkatorom“, “DM“ i dr.

Privredna komora Srbije kao jedan od aktivnih partnera Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznala je kao svoj najvažniji zadatak podršku inicijativi onih privrednika koji su prepoznali značaj i vrednosti dualnog modela obrazovanja, kao i  animiranje ostalih privrednika ukazujući im na prednosti i dobre strane ovog modela obrazovanja ali i benefite koje privreda može imati od ovoga.

Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi istakao je da je ovaj Karavan doneo u Kragujevac duh i energiju mladosti, novih ideja, promociju preduzetništva, sporta. U Kragujevcu već postoje škole koje primenjuju i promovišu ovaj vid obrazovanja, a zakonska forma će omogućiti da se priključi veći broj škola i privrednika.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Sinergija teorija i učenja kroz rad osnažuje privredu

Izvor: Večernje novosti, 29.Okt.2017

U okviru Karavana „Duh mladosti" Kragujevčanima je predstavljen nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja U okviru Karavana „Duh mladosti" Kragujevčanima je predstavljen nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, saopštilo je danas Ministarstvo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.