Karavan “Daj pedalu raku“ prošao kroz Kragujevac

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Okt.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karavan “Daj pedalu raku“ prošao kroz Kragujevac

Kroz Kragujevac je, u organizaciji Ženskog centra “Milica“ iz Vrnjačke banje uz podršku lokalne samouprave, prošao humanitarni biciklistički karavan pod nazivom “Daj pedalu raku“. Svoj put karavan podrške obolelima od karcinoma dojke započeo je u Beogradu, a učesnici će na putu do Vrnjačke Banje, gde je završna manifestacija pored Kragujevca još obići svoje punktove u Čačku i Kraljevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<
Među prvima grad Kragujevac je, na nivou lokalnih samouprava, u okviru nacionalnog skrininga na rak dojke dao podršku ovakvim manifestacijama organizovanjem polumaratona, a ovo je još jedna prilika da potvrdimo ono zbog čega smo među gradovima koji šire primere dobre prakse, da podržavamo sve aktivnosti vezane za unapređenje kvaliteta života naših sugrađana. Rak dojke jedan od vodećih maligniiteta i po procentu oboljevanja i po procentu umiranja u našoj zemlji. Svake godine se dijagnostikuje 4,5 hiljade novoobolelih a 1,5 hiljada žena nažalost izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Promocijom preventivnih pregleda se kod 35 odsto žena smanjuju oboljevanje i smrtnost - rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Prema rečima doktorke Damnjanović, među zdravstevnim institucijama primarnog i tercijarnog nivoa prevencije i Instituta za javno zdravlje postoji veoma dobra saradnja na šta ukazuje veliki broj pregleda sugrađanki koje su upoznate sa značajem rane prevencije. I na nivou primarne i sekundarne zdravstene zaštite postoji mamograf što Kragujevčankama daje dobru mogućnost da svoj pregled obave blagovremeno - dodala je član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Karavanu "Daj pedalu raku" koji se organizuje povodom meseca borbe protiv karcinoma dojke, u okviru kampanje "Podrži da se održi" podršku daju Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut", Ministarstvo omladine i sporta, TRAG Fondacije, Evropsko udruženje za ginekološki kancer, lokalni studentski parlamenti i gradovi kroz koje karavan prolazi. Cilj kampanje je da se povežu ljudi iz različitih gradova, manjih i većih sredina, da se pruži podrška onima koje se bore sa ovom opakom bolešću i skrene pažnja javnosti na značaj preventivnih pregleda žena - rekla je Vesna Bondžić, predsednica centra ''Milica''.

Na Trgu kod krsta karavanu su se pridružile i predstavnice Ženskog centra ''Diva'', podršku su pružili Omladina JAZAS-a, predstavnici Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Muzičku podršku manifestaciji pružio je lokalni autorski bend ''Armuši'', a u biciklističkom delu karavan su vožnjom podržala nekoliko lokalnih udruženja biciklista.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kragujevčani ugostili karavan “Daj pedalu raku“

Izvor: Šumadija Press, 05.Okt.2015, 12:42

Kroz Kragujevac je, u organizaciji Ženskog centra “Milica“ iz Vrnjačke Banje uz podršku lokalne samouprave, prošao humanitarni biciklistički karavan pod nazivom “Daj pedalu raku“...Karavan je put podrške obolelima od karcinoma dojke započeo u Beogradu, a učesnici će na putu do Vrnjačke...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.